Moordenaars in de toren: Stephen Paddock copycat Charles Whitman

Charles en Kathy Whitman
 

Op zondagavond 1 oktober opende de 64-jarige Stephen Paddock van de 32-ste verdieping van een hotel het vuur op bezoekers van een countryfestival in Las Vegas. De grootste massamoord tot nu toe uit de Amerikaanse geschiedenis. Wat Paddock bezielde is nog een volkomen raadsel, maar het roept herinneringen op aan een van de eerste massamoorden in Amerika: torenschutter Charles Whitman, die in 1966 ook van bovenaf een bloedbad aanrichtte. Hij was in de toren van de universiteit in Texas geklommen en schoot vanaf de 28-ste verdieping zeventien mensen dood.

Op woensdag, drie dagen na ‘bloody sunday in Vegas’ staat de teller van het aantal doden op 59, het aantal gewonden op 527. Het dodental zal vermoedelijk nog stijgen. De slachtoffers – bezoekers van het Route 91 Country Music Festival – hadden geen schijn van kans tegen de regen van kogels die vrijwel onafgebroken op hen werd afgevuurd. Met een groot arsenaal aan automatische wapens schoot Paddock lukraak op de nietsvermoedende 20.000 festivalgangers.

In eerste instantie dachten ze aan vuurwerk, maar toen er links en rechts mensen getroffen werden door kogels brak er paniek uit en probeerde iedereen een goed heenkomen te zoeken. De politie was snel ter plekke om de schutter uit te schakelen. Het was duidelijk waarneembaar waar hij zich bevond: in een hotelkamer op de 32-ste verdieping van het Mandalay Bay hotel, op de beroemde Las Vegas Strip, waar normaal gesproken het leven dag en nacht doorgaat. Paddock had met een hamer het raam van het hotel opengebroken en daar doorheen met zijn wapens dood en verderf gezaaid. Hoe snel de politie er ook was, het was op geen enkele manier te voorkomen dat de schutter minutenlang zijn gang kon gaan, slechts onderbroken door het herladen. Hij zou pas zijn gestopt als alle munitie was verschoten. Zover was het nog niet, toen de politie de deur van de hotelkamer openramde. Op dat moment pleegde Paddock zelfmoord. Een bekend verschijnsel bij dit soort moordenaars.