Moslims, God, The Donald, overvallen & hipster-eten: Reporters Online’s finest van 2016

Welke 10 artikelen haalden het jaaroverzicht van 's werelds enige publicatieplatform voor freelance journalisten die hun eigen artikelen aan lezers verkopen? Deze 10!

1. Waarom haat IS christenen zo, en wat kunnen we eraan doen?

Theoloog des Twitterlands Alain Verheij kroop door vertaalde IS-teksten heen om te zien waarom de jihadi’s christenen zo haten. Het Bijbeltechnisch doortimmerde en nog immer actuele antwoord eindigt in ons lijstje du jaar op 1.

2. Ook Ebru Umar is niet oneindig vrij

La Umar zelf heeft even hartstochtelijke vrienden als vijanden, maar toen Chris Klomp naar aanleiding van haar arrestatie in Turkije een gedegen uitleg maakte over vrijheid van meningsuiting en de beperkingen die daarbij gelden, maakte hij daar vooral heel veel vrienden mee. 1456 zogeheten ‘hartjes’ in online kiosk Blendle/Cafeyn – voor Reporters Online een record.

3. Een brief van God aan farao Arjen Lubach #zomergasten

‘Laat ik eens een theologische recensie schrijven van een hele lange interview-uitzending met een ongelovige grappenmaker.’

4. Dit is wat er niet klopt aan het verhaal van Beatrijs Smulders

Journalisten Jop de Vrieze en Zvezdana Vukojevic verloren tijdens de zwangerschap een zoon en maakten naar aanleiding daarvan een analyse van het Nederlandse systeem van geboortezorg. Oppervroedvrouw Beatrijs Smulders had daar hevige kritiek op, en daar hadden de twee zelf weer even hevige kritiek op. In ons jaaroverzicht eindigden ze daarmee op 4. Met het verhaal waar het allemaal mee begon eindigden ze elders nog wat hoger.

5. De waarheid achter ‘Boer zoekt vrouw’: boerin zoekt nooduitgang.

Reporters Online’s snackmomentje van het jaar, van Vivienne Groenewoud. Over dat het helemaal niet leuk is om het met een boer te doen..

6. Dan Cooper zal nooit gevonden worden – over de stripheld die een vliegtuig kaapte

Unsolved crime mysteries, deel 1. Man doet stripheld na, kaapt een vliegtuig en verdwijnt met het losgeld. Voorgoed & voor eeuwig. Wie heeft het niet op de bucketlist staan?

7. ‘Ze noemden me de lelijkste vrouw ter wereld’

Dit verhaal gaat over waar je denkt dat het over gaat.

8. Donald Trump en de hypocrisie van het benoemen

In Amerika werd ‘ie eerste, bij Reporters Online achtste. Chris Klomp: waarom we maatschappelijke problemen alleen benoemen als dat in ons straatje past, en anders niet. En dat je daarmee dus president van de Verenigde Staten kunt worden.

9. Zo steel je miljoenen uit gelddrukkerij Joh. Enschedé

Unsolved crime mysteries, deel 2. Wederom van Crimesite. Grote, met militaire precisie uitgevoerde beroving van ’s lands gelddrukkerij. De kans dat het nog wordt opgelost is overigens wat groter dan bij Dan Cooper, vandaar de 9e plaats.

10. ‘Gast. Het is voorbij.’ Waarom de gelauwerde startup Bilder & De Clercq toch failliet ging

Persoonlijke favoriet van de oprichter van Reporters Online, omdat het een unsolved food mystery oploste. ‘Waarom is die cateringtent voor mensen met baarden een paar huizen verder nou nog niet failliet, ik zie er nooit iemand..’. Wat bleek: eetwinkel Bilder & De Clercq was wel degelijk failliet, daarna toch weer niet, en dat zit zo.

Verantwoording

Deze top-10 kwam tot stand middels een proefschrift-waardige Excel-formule waarin we op de bijna 2000 artikelen die dit jaar via Reporters Online zijn gepubliceerd als variabelen o.a. hebben losgelaten: meest gelezen, meest verkocht, meest opgebracht (nope, da’s allemaal helemaal niet hetzelfde), meest aanbevolen en minst aantal keren door lezers geld teruggevraagd (wat zoiets betekent als: mensen hebben het niet alleen gelezen en gekocht maar ze vonden het ook de moeite waard).

Fijne jaarwisseling!

Reporters Online

Mijn gekozen waardering € -