mRNA ‘de software van het lichaam’

In 2050 meer dan 90% van de ziekten op te lossen met een van de genetische therapieën

     Bingo!

Tegen het eind van een interview vraag ik meestal of ik iets vergeten ben. Bingo! In een paar zinnen beschrijft Sander van Asbeck hoe hij zijn inbreng ziet. Meteen blijkt dat ik Sander al eens heb ontmoet. Dat was bij een challenge (Kolff battle) rond de toekomst van de draagbare kunstnier.
Messenger RNA
In 2013 is Sander begonnen met zijn PhD en hij is in 2017 begonnen met zijn eerste start-up, Mercurna genaamd. Die naam is gebaseerd op de combinatie van Mercurius (boodschapper) en RNA (kopie genetisch materiaal), welke een verklaring geeft over de technologie waar het bedrijf aan werkt: mRNA. Zijn interesse gaat bij Mercurna met name uit naar de rol van mRNA bij ziekte. Kortom heel fundamenteel. Hij noemt mRNA ‘de software van het lichaam’. Het is een kort-levend stukje genetische code die alles in het lichaam aanstuurt. Interessant is dat dit ook als therapie gebruikt kan worden.
Moleculaire Code
Hierbij komt het erop neer dat Sander moleculaire code schrijft en inbrengt als gerichte extra stimulans in het lichaam. Bijvoorbeeld met de bedoeling dat dat bot meer kalk gaat aanmaken, of dat meer anti-inflammatoire stoffen worden geproduceerd of dat het netvlies meer fotoreceptoren krijgt bij slechtziendheid. Hoewel de mogelijkheden met mRNA eindeloos zijn heeft ieder bedrijf een focus nodig. Voor Mercurna betekent dit de chronische nierziekte. Men wil concreet graag mRNA inzetten om ontstekingen in de nier te remmen. De gekozen aanpak is veelbelovend en dus is een patent onderweg. En ook zijn partijen als de Nierstichting actief geïnteresseerd.
Pivotpark
Sanders bedrijf is gevestigd op het Pivotpark in Oss. Dat is praktischer dan bijvoorbeeld Nijmegen (Novio Tech) vanwege de stimulerende werkomgeving. Met meer soortgelijke bedrijven zoals Innatoss (Corona testen). Het Pivotpark ontwikkelt zich als een biotechnologie omgeving en Mercurna ontwikkelt zich mee. Inmiddels werken 6 man bij dit bedrijf.

Sander toont my via Zoom het reactievaatje waarin het materiaal geleverd wordt. 1 reactievaatje van 1ml kan voldoende mRNA bevatten om theoretische gezien tot wel 100 mensen te vaccineren of te behandelen, wat aangeeft hoe krachtig deze technologie is.
De-immunisatie
Maar eigenlijk wil Sander juist graag spreken over RiboPro, zijn 2e start-up, gebaseerd op dezelfde technologie, maar met een ander business model. Sander vindt dat iedereen recht heeft op goede gezondheid. Hij kan zich goed inleven in de situatie van patiënten. Hij denkt met deze super krachtige techniek heel veel aan de zorg toe te voegen. Maar medicijnontwikkeling is traag, en met Mercurna kunnen zij maar voor enkele ziekten een doorbraak forceren. Omdat hij gedreven wordt door de wens tot impact, is deze tweede start-up in het leven geroepen; RiboPro. Met RiboPro is het doel om de mRNA-technologie in zoveel mogelijk handen te leggen. Partnerships met partijen die kennis over ziekten hebben. Ik typeer het zelf even mRNA as a service. Sander spreekt over custom productie van code.
Nanomedicine
Tot mijn grote verrassing heeft Ribopro al zo’n 30 klanten die mRNA afnemen. Deze klanten werken aan uiteenlopende innovaties. Denk aan botaanmaak, immuno-oncologie, veilig voedsel, de volgende generatie van corona-vaccines, maar ook het redden van koraal. Nanomedicine is wel de kernactiviteit, omdat de techniek zich daar erg goed voor leent. Feitelijk is het nabootsing van wat het lichaam van nature al doet. Sander benadrukt dat de therapie heel veilig is. Om het heel beeldend te maken, stelt hij dat een bijsluiter in de toekomst maar zes regels hoeft te bedragen. Dat is de wereld waar ze naartoe werken.

JanTaco te Gussinklo · Sander.Selectie van Asbeck
Perspectief
Waar hoop je over 5 jaar te zijn met RiboPro? Ik hoop dan zover te zijn met diagnostiek en therapie dat we tot wel 10 tot 100 therapieën kunnen leveren. Dat de techniek verder is doorontwikkeld en versneld. Daarbij denkt aan toevoegen van waarde en niet aan financieel gewin. Zoals de oprichter van Merck stelde: wanneer je op wetenschap en patiënt richt, komt winst vanzelf.
Toch is het belangrijk om een financieel gezond bedrijf neer te zetten. Wat dat betreft heeft het contact met Rockstart programma (accelerator programma voor startups) gewerkt als een soort ‘schop onder de kont’. Bij het verder aanscherpen van de propositie en daarmee binnenhalen financiering. Met als een quote: ‘In 2050 meer dan 90% van de ziekten op te lossen met een van de genetische therapieën’. Met de recent binnengehaalde financiering zijn de komende 18 maanden verzekerd. Tijd om de strijd aan te gaan met de drie belangrijke concurrenten: Trilink, Amp-Tec en Etherna. Sander stelt dat de technische wijze van de-immuniseren het USP (unique selling point) is van zijn bedrijf. De truc is om het (single stranded) RNA te maken zonder het op een virus te laten lijken, maar wel de juiste eiwitten aan te laten maken. Want anders ontstaat de narigheid zoals cytokinen storm.
Vriesdrogen
Ik ben natuurlijk ook benieuwd naar de praktijk. Sander pakt onmiddellijk een kleine cuvette van 1 tot 2 ml. Daarin stuurt hij mRNA moleculen in waterachtige vloeistof naar zijn klanten. Wel met droogijs bij -80 graden. Goed verpakt om bederf van dit kwetsbare molecuul tegen te gaan. Onderweg wordt de temperatuur uiteraard gemonitord. Omdat zendingen op droogijs milieubelastend zijn en soms beperking opleveren waar het materiaal naar toegestuurd kan worden, wordt er onderzoek gedaan naar stabilisatie en innovatieve verpakkingen. Wellicht dat het mRNA te zijner tijd ook op 4 graden Celsisus kan worden bewaard? Een discussie die ook speelt bij het Pfizer Biontech vaccin. Meestal weten trouwens de bedrijven heel goed hoe ze het verder moeten aanpakken. Maar zo nodig helpt Ribopro belangeloos om partijen op weg te helpen.

Mijn conclusie: We gaan in de gezondheidszorg zeker meer van Sander en zijn bedrijf RiboPro horen.

Links
bd.nl/oss-e-o/jong-biotech-bedrijf-uit-oss-sleept-1-2-miljoen-binnen~a1b47335/
amp-tec.com/
trilinkbiotech.com/
ribopro.eu/
mercurna.com/
www.pivotpark.com/
reportersonline.nl/kunstnier/
linkedin.com/in/sander-a-h-van-asbeck-43424a38/

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor JT laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Mijn gekozen waardering € -