Toen Paus Franciscus in 2015 Zuid-Amerika bezocht, kreeg hij bij aankomst in de Boliviaanse hoofdstad La Paz een zak cocabladeren cadeau, die hij hartelijk in ontvangst nam. Het gebruik van cocabladeren voor medicinale en religieuze doeleinden is onder de inheemse volken van Zuid-Amerika wijd verbreid.

STEUN RO

24 juni 1997, Tocandira, Alto Rio Negro, Amazonas, Brazilië

In Tocandira wordt feestgevierd. Het is de dag van São João. Midden in het dorp wordt rond een hoge staak die behangen is met bananen een brandstapel opgericht. Straks, als het donker is, gaat de vlam erin. Renato houdt zich afzijdig omdat, zegt hij, het verbranden van de winter, waar het feest van is afgeleid, niets met de inheemse tradities heeft te maken: ‘Het is een Keltische gewoonte die hier niet thuishoort.’

De antropoloog is een schaduw onder het bladerafdak, net als de indiaan met wie hij op de grond zit te praten, zijn rug tegen de lemen hutwand geleund. Het droge klikgeluid van een aansteker. Een schroeilucht van papier met tabak. In het duister van het woud om ons heen zucht de nacht.

‘Wil je ook wat?’ Hij duwt een blikje in mijn handen. ‘Hier, in je wangen en onder je tong.’

Ex-muziekjournalist. Ruilde in de jaren 90 redactiestoel muziekblad OOR in voor een hangmat in de Amazone.