Naarmate ik verder lees, wordt het steeds boeiender

Ook goed om dat te benaderen richting de anti-vaxxers. Hoe in korte tijd weliswaar is geïmproviseerd. Maar op basis van een stevige basisstructuur.

En pas na maanden ben ik zover dat ik een recensie kan schrijven over De Codekraker

Maar alvorens daar op in te gaan, het volgende: Jim Heirbaut (journalist) stelt in het meest recente nummer van het voortreffelijke magazine De Ingenieur een aantal vragen aan Rosanne Hertzberger (microbiologe en columnist)
Eén van de vragen luidt wat ze zelf graag uitgevonden zou hebben.

Zonder enige twijfel Crispr-cas. En dan zowel voor de fundamentele ontdekking als voor de medisch technologische toepassing. Wetenschappers zagen dat een bacterie een geheugen heeft voor de virussen waardoor ze ooit is aangevallen. Vervolgens gingen biomedisch ingenieurs hiermee aan de slag en ze bedachten een gereedschap waarmee je DNA kunt knippen en plakken, zoveel als je maar wil. Zo prachtig hoe we nuttige technologie hebben ontleend aan het leven zelf.

Flinke kluif
Pas na maanden ben ik zover dat ik een recensie kan schrijven over het boek De Codekraker. Het in het Nederlands vertaalde boek van Walter Isaacson over het revolutionaire dna-onderzoek van Nobelprijswinnaar Jennifer Doudna. Eerst moet ik erkennen dat dit boek van meer dan 500 pagina’s een hele kluif is. Het is aanvankelijk moeilijk om alles te begrijpen. Terwijl ik toch redelijk ben ingevoerd. Het gaat trouwens ook om stevige onderlinge competitie en er komen veel namen voorbij. Ergernissen over vertragen bij het publiceren van belangrijke bevindingen. Maar later ook over de rol gentechnologie is er veel discussie.

Spannend
Maar naarmate ik verder lees, wordt het steeds boeiender en spannend. Dat heeft alles te maken met de enorme activiteit die ontplooid is bij de diagnostiek van het plotseling opdoemende coronavirus. Vrijwel vanaf het eerste moment dat een uitbraak die zich ontwikkelt tot een pandemie. Jennifer Doudna betrekt andere kopstukken erbij. Dat is eigenlijk ook haar wens. Van iemand die zich ontwikkelt tot een uitgesproken teamplayer Je kunt hier spreken van heel recente biomedische geschiedenis die zelfs op de voet te volgen is.

Twitter
Omdat er namelijk veel verwezen wordt naar communicatie via social media is het spannend en een kleine moeite om op Twitter de oorspronkelijke berichten te zien. Persoonlijk vind ik dat extra fascinerend en van meerwaarde. Je kunt ook vaststellen dat in korte tijd weliswaar is geïmproviseerd. Maar op basis van een stevige en degelijke basisstructuur. Ook goed om dat nog eens te benadrukken richting de anti-vaxxers….

Zelftesten
Zelftesten krijgen ook aandacht. Actueel, want Nederland is aan de zelftesten geslagen. Elk gezin heeft tussen 10 augustus en 1 september 2001 een brief thuis gekregen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarin staat hoe 2 gratis zelftesten te bestellen zijn per huishouden via Zelftestenbestellen.nl. Met een zelftest test je of je misschien besmet bent met het coronavirus.

Links
twitter.com/doudna_lab
twitter.com/zhangf
twitter.com/doudna_lab/status/1115279624794042369?s=20
www.smithsonianmag.com/innovation/walter-isaacson-180977196/
Zelftestenbestellen.nl
www.linkedin.com/in/jim-heirbaut-9942623/
www.linkedin.com/in/rosanne-hertzberger-6253488/
www.deingenieur.nl/
www.spectrumnonfictie.nl/producten/de-codekraker-9789000367108
www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen

Welke technologische ontwikkeling baart u zorgen (vraag aan Rosanne Hertzberger)
Opnieuw Crispr-cas. Want hoe nuttig de techniek ook zal blijken te zijn, tegelijk kan dit knippen en plakken in DNA ook gevaarlijk zijn. Dat kwam, maar het licht met He Jiakui, de Chinese wetenschapper die in 2019 als eerste IVF-embryo’s genetisch aanpaste. Wat ik vooral griezelig hieraan vind is dat er blijkbaar geen enkel intern mechanisme was om dit tegen te houden. Dat hebben we wel hard nodig.

De uitgever was zo vriendelijk een exemplaar ten behoeve van deze recenstie ter beschikking te stellen.

Jan Taco te Gussinklo” Jan Taco te Gussinklo ”

Mijn gekozen waardering € -