Te gast in de onvolprezen voetbalshow van FC Afkicken, trok scheidsrechter Bas Nijhuis zondagavond na afloop zijn mobiele telefoon. Hij liet een filmpje zien, een filmpje van een ezel. Samen zag je Bas en de ezel door het gras rollen. Knuffelend… Nijhuis keek er vertederd naar. Die zijn zo lief, zei hij, ezels.

STEUN RO

’s Middags had Nijhuis Ajax-aanvoerder Davy Klaassen een gele kaart gegeven wegens ‘een wegwerpgebaar’, tegenwoordig net zo’n zware overtreding als een te harde tackle… Daar ging het over tijdens de uitzending; Nijhuis hanteert als geen andere scheidsrechter  de nieuwe moraal. Aanraken mag niet, uitschelden is uit den boze en nu is het wegwerpgebaar dus ook al aan regels gebonden. Met een klein wegwerpgebaartje kom je nog weg, legde Nijhuis uit. Maar wanneer je overdreven met je armen loopt te zwaaien: geel.

En toen vertelde Nijhuis het verhaal van de ezel. Hij had het dier helemaal alleen in een weiland zien staan en omdat ie toevallig toch een trailertje bij zich had, was Nijhuis gewoon gestopt. Hoeveel moet je hebben voor die ezel?, vroeg hij de eigenaar. 400 euro. Nijhuis legde 200 euro op tafel. Was dat genoeg? Nee! Een paar minuten later mocht Nijhuis zich toch de trotse eigenaar van het dier noemen. Voor 250 euro. En nu liep die ezel dus bij hem rond het huis te scharrelen, zei Nijhuis. Zo’n ongelooflijk leuk beest.

Hij liet een zelfgemaakt filmpje zien.

We zien de scheidsrechter in een lekker sappig, groen grasveld liggen. Naast hem: de ezel. Liever gezegd, een dolgelukkige ezel. Ze lachen naar elkaar, zo lijkt het wel. Nijhuis haalt de ezel aan en de ezel laat zich de liefkozingen welgevallen.

De arbiter heeft trouwens nog veel meer dieren thuis, zei hij. Het begint  een beetje op een dierentuin te lijken, gaf hij toe. Nijhuis pakte zijn telefoon en opende een nieuw filmpje. We zagen we hem druk in de weer met een stel ganzen, wel meer dan tien. Nijhuis liep door een tuin, opende een hek en alle ganzen kwamen kakelend achter hem aangelopen. Opnieuw zag ik de vertedering in zijn ogen. Ganzen zijn lief, zei Bas. Wist ik niet.
Ik was die gele kaart voor Davy Klaassen en zijn wegwerpgebaar na de uitzending eigenlijk meteen vergeten. Wat bleef was dat beeld van Bas Nijhuis, samen met een ezel rollend door het gras. Bas gaf de ezel een kus. De ezel keek Bas even aan en gaf hem toen een kusje terug.

Met Vriendelijke SportGroeten,
@MJvdHeuvel

    Sportcolumnist