De grote afwezige is Medimate

De Nanowereld. Ultraklein of kleingeestig. Ik had het dapper en nuttig gevonden als Medimate als derde ook op de uitnodiging had gestaan

Het kan zijn dat ik iets gemist heb. Maar voor mij was Medimate de grote afwezige op woensdag 14 september 2016. Het Netwerk Event Open Innovatie in Micro- en Nanotechnologie. Ik heb de naam Medimate ook niet door een van de sprekers horen benoemen. Destijds een startup op het terrein van de Universiteit.  Het bedrijf Medimate hield een grote belofte in met lab-on-a-chip toepassingen voor de gezondheidszorg. De bepaling van Lithium (medicament bij manische-depressiviteit), Natrium en Kalium kwam ineens binnen handbereik van de zorgverlener en patient. Vanuit een vorige werkgever was ik enige tijd intensief betrokken bij dit traject. Helaas ging het bedrijf Medimate failliet. A missed opportunity?

Feestje
Er was op 14 september 2016 beslist wat te vieren. Een verjaardag van het Nanolab, de recente financiële bijdrage van het Toekomstfonds van het Ministerie van Economische Zaken en de toekenning van de iLab label voor de High Tech Factory. Het was dan ook een feestelijke bijeenkomst in het Design Lab (gebouw The Gallery, campus Universiteit Twente). Er waren demonstraties door bedrijven die aangesloten zijn bij de High Tech Factory en het MESA + Instituut voor Nanotechnologie. Een grote groep belanghebbenden was present.

Een tweetal succesverhalen
Een enthousiaste Han van Egmond, CEO van Medspray (opgericht in 2002) demonstreerde zijn sprays. Een snelgroeiend bedrijf dat spuitkoppen ontwerpt & vervaardigt voor tal van toepassingen, zoals voor inhalers bij astma en COPD. Ronny van ’t Oever mag zich CEO noemen van Micronit (opgericht 1999), een bedrijf dat met veel succes microfluidic chips en aanverwanten vervaardigt.

Schroom
Ik had het dapper en nuttig gevonden als Medimate als derde ook op de uitnodiging had gestaan. Gestart in 2006, ging het bedrijf dat zich enthousiast toelegde op technologie voor de medische en veterinaire sector alsnog failliet in 2014. Dat zit veel mensen niet lekker is mij ook weer bij deze bijeenkomst gebleken. Maar er is een grote schroom om in details te treden. Het is een open wond. Wat zijn de ‘lessons learned’. Of is er niets geleerd?

Onderzoek
Onlangs heb ik mij gewaagd aan een hypothese over de mogelijke nadelige invloed van de claims die entrepreneur Elizabeth Holmes maakte. Zij werd op een zeker moment door de media als een wonderkind neergezet, maar onlangs werd de ballon doorgeprikt. Haar bedrijf Theranos moest diep door het stof. Zeker, ik ben ook de eerste om te stellen dat dit maar een van de aspecten zal zijn die bijgedragen heeft tot de teloorgang van Medimate. Naar mijn mening zou het heel goed zijn als er alsnog diepgravend onderzoek plaats vindt. Jaap Beernink kraakte een harde noot in Tubantia (Dreamers en Moneymakers). Ik weet dat er interesse is vanuit journalistieke hoek, maar dan is ook een opdrachtgever (financier) nodig. Suggesties welkom. Kritiek op mijn stellingname eveneens welkom.

ALLES DRAAIT OM NANO (Publieksinformatie. Bron Universiteit Twente)
Nanotechnologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het extreem kleine, de schaal van enkele atomen en moleculen. Eén nanometer is een miljoen keer kleiner dan een millimeter. Op nanoschaal krijgen veel materialen unieke eigenschappen waar nanotechnologen dankbaar gebruik van maken. Op deze kleine schaal kan ook naar de samenstelling van materialen en vloeistoffen gekeken worden. Dit leidt tot zeer gevoelige en nauwkeurige testapparaten. Er komt echter veel bij kijken om met deze materialen te kunnen werken of structuren van enkele nanometers te kunnen maken. Het is zo klein dat je allerlei gecompliceerde apparaten nodig hebt om ze te kunnen bewerken en zelfs om ze te kunnen zien. De onderzoekers werken daarom in een laboratorium dat zogenaamde cleanrooms bevat. Dat zijn ruimtes die extreem schoon zijn. Dat moet ook wel, want een enkel stofdeeltje kan, omdat het veel groter is, een nanoproduct beschadigen.

MESA+ is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op het gebied van nanotechnologie waar 525 wetenschappers samen onderzoek doen. Ze ontwikkelen er bijvoorbeeld compleet nieuwe materialen voor zonnepanelen of voor de computerchips van de toekomst. Ook werken ze er aan labs-on-a-chip. Dat zijn minuscule laboratoria die vaak kleiner zijn dan een postzegel, maar die wel allerlei metingen kunnen doen. Bijvoorbeeld de samenstelling van je bloed bepalen of kijken of een man wel vruchtbaar is.

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco laten zien door een kleine bijdrage te doen.

 

Mijn gekozen waardering € -