De Nederlandse ambassade in Bagdad is geïnfiltreerd door de Irakese geheime dienst. Het werk van deze ‘Mukhabarat’ veroorzaakt een ernstig gevaar voor uitgezonden Nederlandse militairen.

STEUN RO

Al jarenlang zeult een lokale medewerkster van de Nederlandse ambassade eens in de zoveel weken tassen vol gevoelige papieren het pand uit. 'Zogenaamd om thuis te werken,' aldus een bron die in Noord-Irak uitsluitend op basis van geheimhouding wil praten. De gestolen informatie draagt ze over aan agenten van de Irakese inlichtingen- en veiligheidsdienst, de Mukhabarat, die ze verderop in Bagdad in een restaurant of hotel ontmoet.

De agenten, met de karakteristieke zwarte jassen en snorren, nemen de kopieën en de usb-sticks graag aan. Er zit geclassificeerd materiaal tussen met het stempel 'Geheim'. De medewerkster heeft namelijk toegang tot alle inkomende post, inclusief e-mails gericht aan de ambassadeur. Als compensatie ontvangt zij 250.000 Irakese dinars per maand. Dat komt neer op zo'n 200 Amerikaanse dollars.

Nederlandse F16's die nu in actie komen tegen IS FOTO: ANP VINCENT JANNINK

De zaak is actueel omdat Nederlandse militairen binnenkort afreizen naar Bagdad om het Irakese leger te trainen. De coördinatie van de circa 65 manschappen, inclusief bewaking, gebeurt via de ambassade in Bagdad. Strategisch zeer gevoelige informatie over hun aankomst en vertrek, slaapgelegenheden en transport door de stad en naar oefenvelden komen door de spionage makkelijk in handen van de Mukhabarat. Volgens een bron: 'Een chauffeur moet precies vertellen waar hij met de diplomaten naar toe reist, langs welke route, waar ze verblijven en met wie ze spreken. Als hij weigert die informatie te geven, dan kan zijn familie problemen krijgen.'

Als hij weigert die informatie te geven, dan kan zijn familie problemen krijgen

De op de Oost-Duitse Stasi leest geschoeide inlichtingendienst Mukhabarat valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken en staat bekend om de ingeslepen corruptie. De Islamitische Staat bijvoorbeeld kan met geld dat is verdiend met kidnapping en de smokkel van olie gewoon informatie  van de dienst opkopen.

Daarnaast zijn veel Irakese inlichtingenofficieren nog altijd aanhangers van het verdreven soennitische Ba'athregime dat nauwe banden onderhoudt met de eveneens soennitische opstandelingen van de Islamitische Staat. Deze radicale strijders bezetten de afgelopen maanden een groot deel van West- en Midden-Irak en oefenen daar een waar schrikbewind uit. Momenteel zijn ze de hoofdstad Bagdad tot op enkele tientallen kilometers genaderd en penetreren in kleine eenheden de zes miljoen inwoners tellende metropool. De heersende anarchie waarin niemand zich aan de wet houdt en de politiemacht machteloos toekijkt vergemakkelijkt hun komst. Bomaanslagen op controleposten en militaire konvooien zijn aan de orde van de dag. Enkele weken geleden werden tientallen IS-leden gearresteerd die hun intrek hadden genomen in hotels aan Sadounstraat, een drukke verkeersader en slechts een paar honderd meter verwijderd van de zogenaamde 'Groene Zone' waar de Amerikaanse maar ook de Nederlandse ambassade is gevestigd.

Wraakactie

Een hoofddoel voor de Islamitische Staat vormt geweld tegen westerse militairen. Zij worden als bezetters gezien. Daarnaast levert agressie tegen buitenlanders veel publiciteit op, zoals bleek bij de recente onthoofdinsfilmpjes van Amerikaanse en Britse journalisten en hulpverleners. Nederland maakt deel uit van de ongeveer veertig landen tellende coalitie tegen I.S. en bombardeert met zes in Jordanië gestationeerde F-16 gevechtsvliegtuigen stellingen van radicale moslims in het land. Ook zullen zo'n 65 Nederlandse militairen afreizen naar Noord-Irak om Koerdische soldaten van de Peshmerga's te trainen in hun strijd tegen I.S.. Een wraakactie behoort daarom zeker tot de mogelijkheden.

Bestaande angsten

Tijdens de 24 jaar lange regeerperiode van de in 2003 verdreven dictator Saddam Hoessein was infiltratie van ambassades gemeengoed. Lokale ambassade-medewerkers die weigerden informatie te delen, wachtten repercussies, zelfs moord. Na de Amerikaanse inval ontvluchtten veel Mukhabarat-agenten, met name Soennieten, de dienst. Inmiddels keerden velen terug en kloppen nu aan bij hun oude verspieders op de ambassades, aldus een bron tegenover ThePostOnline. 'De huidige Mukhabarat doodt geen weigeraars, maar ze speelt wel op bestaande angsten. De schrik zit er bij velen nog steeds in en durven daarom geen "nee" te zeggen.' Een verdachte medewerkster werkt volgens een bron zelfs vrijwillig mee. Zij is vaak aanwezig als vertaalster bij gevoelige gesprekken. 'Soms vertaalt ze expres verkeert. Mocht ze worden gesnapt dan zoekt de Mukhabarat een nieuwe baan voor haar.'

'Ik geef geen spontane interviews'

Verwijten

De bronnen verwijten de verantwoordelijke Nederlandse ambassadeurs en consuls van de laatste jaren dat ze nauwelijks controle en overzicht hielden. Ze zouden vaak afwezig zijn waardoor lokale krachten het rijk alleen hebben. Huidig ambassadeur in Irak, Jeannette Seppen, bereidt momenteel de komst van de Nederlandse militairen in Bagdad en in Noord-Irak voor. Zij wil geen enkele vraag beantwoorden, ook al wordt haar gewezen op de ernst van de situatie. 'Ik geef geen spontane interviews,' meldt zij.

Een woordvoerder van Defensie in Den Haag meldt dat de veiligheid van de trainers in Bagdad 'een heel belangrijk punt is. Dat staat buiten kijf.'

    Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.