Het geeft de Marokkanen werk, een betere beheersing van het Engels en een goede conditie: de bierfiets uit Nederland. Afgelopen weekend arriveerde deze als kers op de taart van het al succesvolle Nederlandse Pikala Project in Marokko.

STEUN RO

,,Do you want something to drink madam?” vraagt de Marokkaanse Jawad lollig. Hij staat in een houten kuip, met een houten plankje om de rand die als bar moet dienen. Onder de bar zijn zes oranje fietsen gebouwd, die dit gevaarte vooruit kunnen brengen. Deze Marokkaanse variant op de Nederlandse bierfiets moet  toeristen door Marrakech laten fietsen terwijl ze kunnen genieten van Marokkaanse lekkernijen of thee.

,,Ze komen van Nederlandse bodem en zijn de eerste groepsfietsen van Marokko. Ze gaan ons ondersteunen in eco-toerisme. Mensen kunnen plaats nemen op de fietsen en Marokkaanse jongeren gaan mee; één op de fiets die op het verkeer let en één in de houten bak om de mensen te drinken en te eten te geven en te vertellen over de stad,” zegt Cantal Bakker. Op haar orders zijn deze fietsen gemaakt en bezorgd. Voordat ze naar Marokko verhuisde, was deze Haagse fietsinstructrice voor migranten en vluchtelingen. Toen ze op vakantie in Marrakech een fiets pakte om de stad te verkennen, kreeg ze zoveel positieve reacties dat ze besloot de mogelijkheden van de fiets in het land verder te ontdekken.

Een jaar later ontstond het project ‘Pikala’, dat ‘fiets’ in het Marokkaans betekent. De fiets moest educatie en werkgelegenheid gaan bevorderen in Marokko. Cantal haalde honderden gedoneerde fietsen en gereedschappen uit Amsterdam naar Marokko en bracht deze aan de man; als vervoersmiddel voor een kunsttentoonstelling door de stad en bij kinderen op school. In de hoofd accommodatie van Pikala in Marrakech leert ze Marokkaanse jongeren fietsen te repareren en activiteiten met de fietsen te bedenken om dit groene en gratis vervoersmiddel nog meer aan de man te brengen. Nu is Cantal bezig met de jongeren om hun eigen fietstours te ontwikkelen. Hierbij nemen ze de deelnemers mee naar hun favoriete plekjes in de stad om ze zo een inkijkje in hun leven te geven. ,,We geven de jongeren ruimte met ideeën te komen en luisteren naar ze. Zo leren ze ook verantwoordelijkheden te nemen. Daarnaast is het een kleine moeite ze ook Engels te leren.”

Klimaattop

Correspondent Marokko e.o.