Nederlandse coronamaatregelen: hak-op-de-tak beleid of voortschrijdend inzicht?

De nieuwe coronamaatregelen van de regering zijn nu bijna een week van kracht. We worden geadviseerd om mondkapjes te dragen in de publieke ruimte en we sporten op anderhalve meter. Ergste maatregel tot nu is dat de horeca is gesloten.

Wat hebben we met deze maatregelen bereikt of wat denk de overheid te bereiken hiermee? Op deze manier gaan veel kleine horeca bedrijven failliet, als het te lang gaat duren. We zien dat de besmetting oploopt bij vooral jongeren. Is het dan wijs dat het onderwijs wel door blijft gaan of is dat een volgende maatregel die wordt genomen. Waarom niet in één keer alles goed aanpakken?

Het reproductiegetal is met 1,22 (ondergrens: 1,19 , bovengrens: 1,25).Dit is nauwelijks lager dan enkele weken geleden, en het betrouwbaarheidsinterval ligt nog steeds geheel boven de 1. Toch is het RIVM al voorzichtig positief en stelt dat het lijkt alsof er een afvlakking plaatsvindt, omdat er een minder sterke stijging wordt waargenomen. Een minder sterke stijging kan ook worden veroorzaakt door minder testen, aangezien er afgelopen week 8700 minder testen werden gedaan bij de GGD. Week 41: 278.477 en in week 42: 269.753 (bron: RIVM).

Ook niet echt onbelangrijk is het feit dat bij de eerste coronagolf de gemiddelde leeftijd van overleden mannen bij wie corona was vastgesteld was 79,7 jaar. Bij vrouwen was dit 83,8 jaar. In 2019 was de levensverwachting bij geboorte 80,5 jaar voor mannen en 83,6 jaar voor vrouwen. Het Koninklijk Actuarieel Genootschap (AG) durft voorzichtig te speculeren en aan te geven dat door de tweede coronagolf, de gemiddelde leeftijd met één jaar naar beneden wordt bijgesteld. Een meevaller voor de pensioenfondsen.

Mondkapje
Het mondkapje is inmiddels omstreden. Werkt wel, werkt niet, alleen medische mondkapjes werken wel etc. Er komt zelfs een keurmerk voor iets wat zo omstreden is. Maar het dragen ervan is nu niet verplicht, alleen een dringend advies. In museum Overloon liepen vorige week net zoveel mensen zonder mondkapje als met. Het museumpersoneel vertelde dat er geen wettelijke grondslag is voor het dragen van het mondkapje, en dus kunnen ze er niks tegen doen. Wat is dan het nut van het advies als mensen het naast zich neerleggen?

Lockdown
Ierland heeft al aangegeven in een lockdown te gaan maar laat de scholen open. Ook Spanje gaan regio’s gedeeltelijk weer op slot. Zelfs Zweden neemt lokale lockdowns in overweging. Hoe lang gaat het duren voor Nederland in lockdown gaat? Het is begrijpelijk dat je als overheid je economie probeert te sparen, immers banen, belastinginkomsten etc. Maar is het wijsheid waarop dit gebeurd? Het tijdspad dat Nederland hiervoor gebruikt is veel te lang.

Is het niet zo dat als Nederland vier weken op slot was gegaan en bijvoorbeeld het leger en politie ervoor zorgt dat mensen alleen nog boodschappen kunnen doen of zelfs voedselpakketten uitdeelt. dat dan het virus onder controle is en de horeca het wel gaat redden? Viroloog Ab Osterhout stelt dat wanneer we vier weken in lockdown gaan, het virus is weggedrukt. Een tactiek die goed heeft gewerkt in Japan en Nieuw-Zeeland.

Is hier in Nederland nu sprake van een ‘hak-op-de-tak beleid’ of beleid met voortschrijdend inzicht?

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).