Het net rond de bende van Noord-Hollander Pieter B. (41) sluit zich. In woningen in Callantsoog waar deze verdachte in een grote drugs- en witwaszaak verbleef, en Hippolytushoef zijn bijna 500.000 euro aan contanten en wapens en munitie gevonden.

STEUN RO

Gisteren deden de politie en een speciaal zoekteam van het leger doorzoekingen in de twee panden in Hippolytushoef en Callantsoog. Ze troffen daar een dubbel steekmes, een vuurwapen met bivakmuts, munitie en de half miljoen cash aan. Het geld zat onder meer verstopt in tassen in een kast in huiskamer, in de kruipruimte en in een verborgen ruimte in de slaapkamer.

Financieel

De woning in Hippolytushoef is volgens RTVNH, die met omwonenden sprak, van de familie De J. Vader Gerard  (64) en zijn zoons Marlon (41) en Lucien de J. (39) zijn medeverdachten van B. in het in 2014 begonnen onderzoek Higgins, naar internationale drugshandel en -smokkel met schepen. Zo werd 2000 kilo hennep geïmporteerd uit Zuid-Afrika. Het landelijk parket van het openbaar ministerie richt zich op de strafrechtelijke kant, de collega’s van het functioneel parket tegelijkertijd op de financiële zijde (zodat de boeven hun criminele winsten ontnomen kan worden, AR).

Inval in Hippolytushoef. Foto: RTVNH.
Inval in Hippolytushoef. Foto: RTVNH.

In december had bij de Haarlemse rechtbank een regiezitting plaats. Op 21 maart gaat het meerdaagse proces van start tegen in totaal veertien mannen en vrouwen, grotendeels uit Noord-Holland. Een van de vele aanklachten luidt dat het visserijbedrijf van de familie De J., De Onderneming geheten, fungeert als dekmantel voor sigaretten- en drugssmokkel. Ze wasten de winsten wit met bijvoorbeeld de aankoop van de Nancy II. Dit schip vol hasj werd onderschept door de Spaanse autoriteiten. Het OM wil dat de drie De J.’s 3,7 miljoen euro zwarte winst inleveren.

Het donkerbruine vermoeden is dat Pieter B. geen legale inkomsten heeft en zijn geld verdient met drugshandel, dat ook hij vervolgens witwast. Met wietteelt in het huis van verdachte en vriendin Claudia M. (41) in Hippolytushoef en in een pand in Slootdorp, plus met de uitvoer van hennep en 30 kilo xtc naar Engeland zou B. ruim twee miljoen euro hebben verdiend.

Kofferbak

Net als de vissers moet hij die pegels aan de Staat afstaan, als het geld tenminste te achterhalen is. En dat schijnt het OM te lukken. Eerder werd in de kofferbak van B.’s BMW al 230.000 euro aangetroffen. In zijn huis nog eens 50 mille cash, verstopt in huishoudelijke apparatuur. Gisteren kwam daar de 500.000 bij. Claudia M. dreigt voor 127.000 euro te worden geplukt als wietplantagehouder.

Hoofdverdachte in het Higgins-dossier is de, van Texel afkomstige en nu in Almere woonachtige horeca- en bordeelexploitant Jan W. (55). Hij zou samen met Adrie K. (45) uit IJmuiden in 2012 in Denemarken zeilschip Andromeda hebben gekocht waarmee ze 1000 kilo cocaïne van Venezuela naar Europa wilden brengen.

Maar de Andromeda was een kat in de zak. Het heeft, vanaf het moment dat het Denemarken verliet, een jaar op zee rondgezworven en moest constant met motor- of andere pech uitwijken naar havens in onder meer Portugal, Gran Canaria en Barbados. Het ligt sinds eind 2013 aan de ketting op Curacao na een politiecontrole. Als de tocht zou zijn gelukt, was de coke met een straatwaarde van 30 miljoen euro op de Noordzee overgezet op de kotter van de De J.’s.

Verborgen in de kast. Foto: OM.
Verborgen in de kast. Foto: OM.
aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie