Nierdialyse toen en nu. Zorgvernieuwing als leidend principe

Een bioscoopfilmpje van Polygoon over nierpatienten is sinds kort vrijgegeven (creative commons)

In 2018 werd het vijftig jarig bestaan van de Nierstichting gevierd in Leiden. Het was beslist niet alleen een terugblik.

Thema: 50 jaar dromen, durven, doen

Nee, het was vooral een vooruitblik. De draagbare kunstnier als wenkend perspectief.  Zoiets als het moonshot project van Kennedy. Jonge onderzoekers lieten zien hoe het er op diverse fronten mee staat. Een halve eeuw geleden waren er ook ontwikkelingen ten behoeve van de patient met een chronische nierziekte. Ook daarbij stond de mobiliteit centraal. Beleef het mee!


Publicatie
In 1969 was er in de media al aandacht voor nierpatienten. Dit bioscoopfilmpje is sinds kort vrijgekomen. Het is vervaardigd door Polygoon-Profilti (producer) en nu ondergebracht bij The Netherlands Institute for Sound and Vision (curator). De commentaarstem is van Philip Bloemendaal. Het filmpje werd uitgebracht op 1 september 1969 en duurt  02:11 minuten. Vertoond in week 36. Informatie over de in het publieke domein vrijgekomen filmpjes verkreeg ik op 10 januari 2020. Een bijeenkomst bij Het Instituut voor Beeld en Geluid op het Mediapark in Hilversum. Maarten Zeinstra vertelde daarbij over de geschiedenis van het auteursrecht & het publieke domein.

Film

Holiday for kidney patients, original creator Polygoon-Profilti (producer) / Netherlands Institute for Sound and Vision (curator), licensed under Creative Commons – Attribution-Share Alike.

Zorgvernieuwing
Het besef dat nierpatienten aan de chronische dialyse eigenlijk niet met vakantie konden, leidde tot actie. Het mogelijk maken van vakantiedialyse. Geen kleinigheid!  De film toont vakantie van nierpatiënten in kasteel Bouvigne in Breda, georganiseerd door de Stichting Vakantie Dialyse-patiënten. In de stallen is een aantal kunstnieren geplaatst. Met verder beelden van een nierdialyse in een ziekenhuis. Een café-eigenaar die achter de tap staat en tuinder Van Eldik die werkt in zijn kas, geven (buiten beeld) commentaar op de dialyse. De tuinder past zelf thuis nierdialyse toe. Hieronder trouwens een afbeelding van dialyseapparatuur uit de oude doos.

Websites
https://www.beeldengeluid.nl/en
https://www.nierstichting.nl/nieuws/2018/10/3d-model-draagbare-kunstnier-gepresenteerd/
https://openbeelden.nl/media/117118/Vakantie_voor_nierpatiënten
http://publiekdomeindag.nl/2019/
http://in.beeldengeluid.nl/collectie/details/expressie/4013091/false/true

Mijn gekozen waardering € -