Tussen 2007 en 2013 verlieten, om uiteenlopende redenen, veel talenten uit de Feyenoord-opleiding de club. De opstelling had er zondag tegen Ajax heel anders uit kunnen zien…. Een verhaal over eigenbelang.

Kyle Ebecilio had er als kind van gedroomd. Excelleren in De Kuip, het leek hem geweldig. Zondag praatte hij in de catacomben van de voetbaltempel honderduit. Over hoe hij als klein talentje de wedstrijden van Feyenoord 1 beleefde, vanuit vak Y. Met een patatje in de hand.

Zondag had hij zijn eerste Klassieker kunnen spelen. Ajax-Feyenoord. Het hoogtepunt voor iedere voetballer. Kyle Ebecilio echter speelt pas later die middag, tegen FC Utrecht. Thuis. Dat wil zeggen: met FC Twente. In Enschede.

Te mooi

Rotterdam is zijn échte thuis. Zijn familie woont er. Hij groeide er op. Voetbalde er. Bij Feyenoord. Tot Arsenal aanklopte. Liam Brady voorspelde hem, zestien jaar pas, een prachtige toekomst. De kans was, in de ogen van Kyle en diens adviseurs, te mooi om te laten liggen. De beloning te goed.

Bij Feyenoord zou hij op termijn allicht een kans krijgen, waarschijnlijk eerder dan bij Arsenal. Maar, de club stond er in 2010 allerbelabberdst voor. Financieel vooral. Een schuld van zo'n 36 miljoen rustte op de schouders van Feyenoord, investeringen waren uit den boze. Ebecilio had het kunnen zien als een kans. Een kans voor de eigen jeugd.

Maar de Gouden Britse Bergen waren te groot, de angst dat Feyenoord zou verworden tot een club uit het rechterrijtje – in 2011 werd Feyenoord tiende! – te serieus. ,,Dat nu'', zegt technisch directeur Martin van Geel, ,,hebben we gelukkig weer kunnen veranderen. De kans dat we talenten als Kyle niet kwijtraken is groter geworden. Volgende week zal Marlon Slabbekoorn, zestien jaar pas, een meerjarig contract tekenen. We maken nu met jonge spelers een ontwikkelingsplan, en kunnen ze mede dankzij het feit dat we vier keer op rij gekozen zijn tot de beste jeugdopleiding laten merken hoe serieus wij het nemen. Er is een perspectief. We doen weer mee in de top van Nederland en spelers van Feyenoord komen weer in aanmerking komen voor Oranje.''

Op de knip

Topsalarissen wil en kan de club echter nog altijd niet betalen, de hand blijft – hoewel de schulden zienderogen afnemen – noodgedwongen op de knip.

Voetbal is een spel, van loven en bieden. Geld is de rode draad. In het profvoetbal is maar één ding belangrijker dan het clubbelang: eigenbelang. ,,Wij proberen iets anders te prediken hoor'', zegt Van Geel tevergeefs. ,,Maar het is waar dat je een dagtaak kunt hebben aan het op één lijn krijgen van alle bv'tjes.''

Het is precies de reden waarom het huidige Feyenoord er zondag zo uitziet als het er nu uitziet. Met de overgebleven, nog clubgetrouwe talenten uit de eigen opleiding, een nieuwe huurling (Armenteros), een toevallig in de schoot geworpen spits (Pellè), een dure centrumverdediger op leeftijd (Mathijsen) en een aantal aankopen die nauwelijks de middelmaat overstijgen (Verhoek, Vormer, Singh, Goossens, Cissé). Opvallend is dat er nog maar weinig persoonlijkheden in de selectie zitten. Veel spelers met een mening, met een ietwat lastig karakter zijn verdwenen. Het maakt het voor een trainer wel makkelijker werken. Maar het betekent ook dat in fases dat het moeilijk gaat – zoals nu – weinig mensen opstaan.

Groener gras

Er had zondag, tegen Ajax, een heel ander elftal kunnen staan. Op het lijstje met voormalige jeugdspelers van Feyenoord die de laatste jaren vertrokken, staan onder anderen Kelvin Leerdam, Jeffrey Bruma, Karim Rekik, Diego Biseswar, Jonathan De Guzman, Royston Drenthe, Luc Castaignos, Kyle Ebecilio, Georginio Wijnaldum en Leroy Fer.

Ze gingen om uiteenlopende redenen weg uit Rotterdam-Zuid. Sommigen waren naar eigen zeggen toe aan een transfer, bewust van de beperkte mogelijkheden bij Feyenoord. Het gras elders was, wisten ze, groener. Van Geel: ,,Fer en Wijnaldum gaven als belangrijkste redenen voor een transfer dat ze zich bij ons niet verder konden ontwikkelen. Dat Feyenoord niet meedeed om prijzen, dat ze in een Feyenoord-shirt geen kans hadden om international te worden.''

B-junior

Ook de jeugd zag destijds elders meer perspectief. Nathan Aké trok in 2011 naar Chelsea, volgde het voorbeeld van Jeffrey Bruma vier jaar eerder. Bruma was in 2007 nog maar vijftien jaar oud. Welke B-junior zou een vierjarig contract met een waarde van 1,2 miljoen euro, en een vooruitzicht op nog veel meer, laten lopen? Rajiv van La Parra, nu Heerenveen, was ook nog maar B-junior toen hij zich liet verleiden door het Franse Caen. Karim Rekik verliet in de zomer van 2011 de jeugdopleiding van Feyenoord. Zestien jaar, bijna zeventien. Zie dan de verlokkingen van Manchester City maar eens te weerstaan.

Van Geel: ,,Van de honderd jeugdspelers die zo'n stap naar Engeland maken, redden 99 het er niet. Dat ziet jong talent nu ook in. Die begrijpen inmiddels ook dat het om de lange termijn gaat, en dat een langer verblijf bij de club waar je bent opgeleid niet zo'n gek idee is.''

Neem Ebecilio. Drie jaar lang trachtte hij door te breken in Engeland, blessures verhinderden dat, de concurrentie was bovendien groot. Een transfervrije terugkeer, naar het vasteland, volgde deze zomer. Kyle wilde ook best terug naar Feyenoord. Maar de club moest keuzes maken, had al voldoende middenvelders. En een flink salaris zoals FC Twente betaalde, dat zat er sowieso niet in.

Rekik en Bruma vormen nu het hart van de verdediging van PSV. Dat kan wel aan hun vorstelijke salariseisen voldoen. Het zal niet lang meer duren voor de bondscoach – misschien Louis van Gaal al, anders zijn opvolger – dat duo een kans geeft, en het huidige Feyenoord-tweetal De Vrij en Martins Indi zal vervangen.

Puntloos

Terwijl de hoofdmacht van Ronald Koeman nog puntloos is in de eredivisie, doen tal van oude Feyenoord-talentjes het elders nu dus erg goed. Ex-Feyenoorders in de vaderlandse competitie; de club kreeg (en krijgt) er heel wat mee te stellen. Zo is er de groep die door de technische staf niet goed genoeg werd bevonden voor Feyenoord 1, en nu op revanche belust is. ,,Vergeet niet dat het makkelijker is zo nu en dan tegen de top te voetballen, dan wekelijks met de top.''

Van Geel spreekt uit ervaring. ,,Ik heb bij zowel Feyenoord als Ajax gespeeld, maar ook tegen ze, als speler van Roda en Willem II. Dat was de wedstrijd van het jaar, daar kan je je echt wel voor opladen'', verklaart hij de recente strafexercities die Kamohelo Mokotjo en Guyon Fernandez (namens PEC Zwolle) en Kyle Ebecilio en Luc Castaignos (in het shirt van FC Twente) tegen Feyenoord uitvoerden.

Mokotjo en Fernandez, beiden overigens niet uit de eigen opleiding, behoorden tot de spelers die het niet maakten in de Kuip. Koeman zag het niet in ze zitten, het was niet in het belang van Feyenoord als ze nog langer de bank of tribune warm hielden. Mokotjo zei Koeman niets kwalijk te nemen. ,,Zo gaan die dingen nu eenmaal. Mijn tijd daar was voorbij.'' Hij schikte zich, als een echte prof. Guyon Fernandez – overbodig doordat Graziano Pellè wondersloffen bleek te dragen – maakte het zichzelf en club wel lastig door diverse verhuurpogingen tegen te houden. Het lijstje 'mislukten' is langer. Ricky van Haaren, Jerson Cabral, Diego Biseswar, en ook Kelvin Leerdam konden geen onuitwisbare indruk achterlaten. Cabral (ADO Den Haag) en Leerdam (Vitesse) kwamen recent ook weer eens positief in beeld.

Tekengeld

Leerdam vertrok transfervrij bij Feyenoord. Zo'n speler strijkt elders tekengeld op, kan hogere salariseisen stellen. Net als Leerdam vertrok ook Jonathan De Guzman (in de zomer van 2010) transfervrij uit De Kuip. Een jaar later werd aan Leroy Fer (FC Twente), Georginio Wijnaldum (PSV) en Luc Castaignos (Inter Milaan) wél goed verdiend. Hoewel ze zich in Rotterdam bij de fans niet populair maakten vlak voor en na hun transfer, is dat vertrek – met terugwerkende kracht – sportief zonde te noemen.

Hoewel Feyenoord destijds zei de drie graag te willen houden, waren de transfers echter feitelijk ook noodzakelijk. Het gaat wat ver om te stellen dat Feyenoord zonder hun verkoop failliet zou zijn gegaan, maar het scheelde niet veel. Het trio werkte zo min of meer mee aan de gezondmaking van Feyenoord. Want zo werkt het natuurlijk ook wel weer. Niet alleen spelers kennen zoiets als eigenbelang.

Tussen 2007 en 2013 vertrokken onder anderen de volgende spelers uit de Feyenoord-opleiding:

Verdedigers:

Jeffrey Bruma (2007 naar Chelsea, nu PSV)

Karim Rekik (2011 naar Manchester City, nu PSV)

Kelvin Leerdam (2013, Vitesse)

Nathan Aké (2011, Chelsea)

Middenvelders:

Jonathan De Guzman (2010 naar Real Mallorca, nu Swansea)

Kyle Ebecilio (2010 naar Arsenal, nu FC Twente)

Georginio Wijnaldum (2011, PSV)

Leroy Fer (2011 naar FC Twente, nu Norwich City)

Ricky van Haaren (2012 naar VVV, nu ADO Den Haag)

Aanvallers:

Luc Castaignos (2011 naar Inter Milaan, nu FC Twente)

Diego Biseswar (2011, Kayserispor)

Jerson Cabral (2012 naar FC Twente, nu ADO Den Haag)

Rajiv van La Parra (2008 naar Caen, nu Heerenveen)

Royston Drenthe (2007 naar Real Madrid, nu Reading)

Geef een reactie