Nieuw perspectief: TicTag in plaats van QR

Smartphones en tablets van tegenwoordig hebben meerdere aanraak detectiemogelijkheden. Dat biedt mogelijkheden voor identificatie

Bij een congres in de Utrechtse Jaarbeurs laat een spreker zich ontvallen “Misschien gaat TicTag, hier aan de overkant, het wel worden”. Die uitspraak heeft betrekking op verificatie. Bijvoorbeeld bevestigen van iemands aanwezigheid. Van groot belang bij accreditatie. Nu gaat dat vaak nog met papier. Iedereen kan op elk gewenst moment een handtekening plaatsen en zien wie er nog meer aanwezig is. Best handig, maar dat laatste lijkt niet in lijn met de AVG.

Ontmoeting

Op de zesde etage’ aan die overkant’ in het Beatrixgebouw zoek ik  bij JIM (co-working space van de Jaarbeurs) naar kennissen die er niet blijken te zijn. En daar zie ik ineens een flyer met TicTag. Medewerker Joeri Hegger toont zich maar wat graag bereid om mij het principe uit te leggen. De identificatie is gebaseerd op de eigenschappen van een touchscreen van de smartphone. Multi-touch betekent zoveel als dat een vijftal afzonderlijke punten (pixels) kunnen worden herkend. Met vijf punten creëer je een patroon, dat wordt vastgelegd en herkend door een algoritme. Product of locatie zijn hiermee te identificeren. Het device wordt in principe aangeschaft door de organisator van een event. Maar dat kan ook de ondernemer zijn uit de retailsector, die klanten wil belonen (met spaarpunten bijvoorbeeld)

Betrouwbaar

TicTag functioneert zonder batterijstroom en zonder NFC-chip. Momenteel is het een ‘stempel’, maar de ontwikkeling is nog volop gaande. Momenteel loopt er een pilot, waarmee in de retail spaarpunten digitaal kunnen worden vastgelegd. Maar ook dus inchecken bij evenementen zou zo kunnen.  Voordeel boven de toepassing van de QR code is vooral de grotere veiligheid; het stempel is niet te kopiëren. De dienstverlening is op abonnementsbasis beschikbaar. Je moet wel een smartphone hebben.

Verrassing

De grootste verrassing komt als Joeri mij voorstelt aan de oprichter van TicTag, die verdiept in zijn werk aan de grote tafel bezig is. Temidden van zijn medewerkers.
Dat blijkt Pieter Heersink te zijn, die ik jaren geleden in een geheel andere rol (coach) ontmoette. We hebben elkaar sindsdien gevolgd, maar kennelijk was mij deze loopbaanwending ontgaan. We gaan kijken of de zorgsector interesse heeft. Kansrijk!

Nuttige links

https://www.techopedia.com/definition/24263/multitouch
https://jim.spaces.nexudus.com/en
https://tic-tag.com/
https://www.linkedin.com/in/pieterheersink/
https://www.linkedin.com/in/joeri-hegger-1862a0114/
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tag

Wat betekent Multitouch
Multitouch verwijst naar het vermogen van een aanraakgevoelig oppervlak (meestal een aanraakscherm of een trackpad) om tegelijkertijd input van twee of meer contactpunten te detecteren. Multitouch-detectie wordt mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van een toepassingsspecifieke geïntegreerde schakeling (ASIC) -sensor die op het aanraak oppervlak is bevestigd. Multitouch-functionaliteit stelt gebruikers in staat om meerdere vingerbewegingen uit te voeren, zoals het inzoomen of uitzoomen op het scherm. Multitouch maakt ook wissen en roteren mogelijk, hetgeen een verbeterde interactie tussen gebruiker en virtueel object biedt.
Smartphones en tablets van tegenwoordig hebben meerdere aanraak detectiemogelijkheden.

Mijn gekozen waardering € -