‘’Wanneer je het goed doet, kun je met een powernap van 12 minuten voor twee uur energie opdoen. Je moet dan wel op tijd weer wakker te worden, vóór je in diepere slaap zakt’’ zegt slaapexpert Floris Wouterson, auteur van de bestseller ‘’Superslapen’’.
Houd het kort en krachtig
‘’Wanneer je te lang napt, kan dit een averechts effect hebben omdat je in de slaapfase komt waarin je lichaam hormonen aanmaakt waar je suf van wordt, zoals melatonine. Als je niet als een zombie wakker wilt worden, ga dan slapen met bijvoorbeeld een sleutelbos in je hand. Zodra je te diep wegzakt, ontspant je hand, de sleutels vallen op de grond en je bent weer wakker.
Uit research blijkt dat een aantal oude volksstammen zogenaamde ‘’bifasische’’ slapers zijn, waarbij er geslapen wordt tijdens één lang nachtblok en een middagdutje. Je kent het zelf waarschijnlijk vooral van vakanties in Zuid-Europa, waar iedereen een siësta houdt. Dat is niet alleen lekker, maar ook nog eens gezond. Zo zou het middagdutje de kans op hart- en vaatziektes verkleinen. De powernap zit dus al van nature in ons bioritme, en is ook nog eens oneindig veel beter voor ons lichaam dan bijvoorbeeld energydrinks. Een dutje is niet alleen goed voor de concentratie, het geheugen, onze stemming en stressmanagement, maar ook voor spierherstel, en daarbij wordt ons motorisch geheugen ook nog eens tot vijf keer beter door een simpele powernap.’’
Zo neem je de perfecte powernap
NASA heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar slaap.
De ideale tijd om een powernap te nemen, is rond zes uur nadat je bent opgestaan. Als je om zeven uur opstaat, dan kan je dus het beste na de lunch even je ogen dicht doen.
Wil je een snelle energieboost? Zorg dan dat je binnen twintig minuten weer ontwaakt. Daarna kom je in een diepere slaapfase. Zorg er daarom voor dat je in de lichte slaapfase wakker wordt, om te voorkomen dat je door wilt slapen.
Wil je je geheugen opfrissen? Na een dutje van zestig minuten kun je weer beter feiten, namen en gezichten onthouden.
Door anderhalf uur te dutten doorloop je een volledige slaapcyclus, waardoor je lichaam weer voor een groot deel opgeladen is.
Nieuwe hype: de Turbo Powernap
Het “koffie dutje” maakt een opmars: De logica is dat als je een kopje koffie drinkt, je wekker zet op twintig minuten en dan een dutje doet, de cafeïne de tijd heeft om aan het werk te gaan terwijl je slaapt. Daardoor heb je een dubbele dosis nieuwe energie als je wakker wordt.
Floris: “Van koffie word je alert, maar het duurt ongeveer twintig minuten voordat cafeïne in het lichaam is opgenomen en dus werkt. Nadat de cafeïne door de dunne darm is opgenomen en in de bloedbaan is terechtgekomen, gaat het de hersenen binnen. Daar past het in receptoren die normaal worden gevuld door een soortgelijk gevormd molecuul, adenosine genaamd. Wanneer adenosine zich op een voldoende hoog niveau ophoopt, wordt slaperigheid uitgelokt. Omdat de cafeïne deze receptoren deels blokkeert, gebeurt dit niet.’’
Zoals medisch wetenschappelijk auteur Stephen R. Braun schrijft in zijn boek ‘the Science and Lore of Alcohol and Caffeine, is het doen van een koffie-dutje alsof je ‘’een blok hout onder een van de belangrijkste rempedalen van de hersenen legt’’.