Zijn stemmingswisselingen vallen positief of negatief uit. Het is maar net welke rol je in het hoofd van Trump speelt. Dit roept de vraag op wat er in zijn hoofd gebeurt? Psychologen en politieke analisten hebben inmiddels hun eigen hoofden gekraakt over Trump zijn psychologische samenstelling, vaak wijzend op kenmerken die aansluiten bij bepaalde persoonlijkheidskaders.
Hoewel er geen echte psychologische analyse die een directe klinische evaluatie zou vereisen op tafel ligt, kunnen zijn eigenschappen worden onderzocht op basis van waarneembaar gedrag, spraakpatronen en besluitvorming. Vast staat dat Donald Trump complex in elkaar zit, onvoorspelbaar gedrag vertoont en het niet zo nauw neemt met de waarheid. Dat maakt hem spannend.
Zijn psychologische profiel suggereert volgens deskundigen een leider die gedijt op dominantie, aandacht en controle, en emotionele manipulatie en sterke retoriek gebruikt om de macht te behouden. Of het nu opzettelijk of instinctief is, zijn aanpak is zeer effectief gebleken in de politiek. Zijn impulsiviteit, behoefte aan bevestiging en minachting voor traditionele normen creëren echter onvoorspelbaarheid, wat zowel een kracht als een last kan zijn.
Is hij een vredesapostel?
Een van zijn paradepaardjes is de oorlog tussen Oekraïne en Rusland te beslechten. Zelensky heeft publiekelijk in het Witte Huis tot vermaak van de Russen een oorwassing van Donald Trump gekregen en beweert Trump dat Zelensky bezig is een derde wereldoorlog te ontketenen.
Trump wil de touwtjes in handen nemen en zijn uitspraken en de toenadering die hij heeft gezocht met Rusland zouden als een doorbraak in de bloedige impasse tussen Oekraïne en Rusland kunnen worden gezien. De ‘miljoenen doden’ die deze oorlog volgens Trump kost, wil hij zo snel mogelijk stoppen. De 24 uur die hij daarvoor had uitgetrokken, bleek een fabel te zijn.
In de wervelwind van Donald druppelen opmerkingen door die hem tot vredesduif maken en hem linken aan de Nobelprijs voor de Vrede. Het zou hem zeker vleien als hij met alle egards op 10 december in Oslo zou worden verwelkomd om de prijs van bijna een miljoen euro in ontvangst te nemen. Hoe liggen zijn kansen?
Trump lijkt met zijn ‘showtime’ deels aan de criteria van Alfred Nobel te voldoen zoals hij die in zijn testament heeft vastgelegd. De belangrijkste zijn het bevorderen van vrede tussen naties – verminderen van gewapende conflicten en het bevorderen van diplomatie -, het verminderen of afschaffen van legers – bijdragen aan ontwapening en terugdringen van militaire macht -, het organiseren van en inspannen voor vredescongressen – actieve betrokkenheid bij diplomatieke onderhandelingen, vredesgesprekken, initiatieven die vrede bevorderen -, en internationale samenwerking en mensenrechten – inzetten voor mensenrechten, humanitaire hulp, of sociale rechtvaardigheid met als doel vrede te bevorderen -.
Zou Trump uitverkozen worden, komt hij terecht in een rijtje van verschillende Amerikaanse presidenten die de Vredesprijs hebben gewonnen. De 26ste president Theodore Roosevelt (1906) kreeg die voor zijn bemiddeling in de Russisch-Japanse Oorlog. De 28ste president Woodrow Wilson (1919) voor de oprichting van de Volkerenbond, de voorloper van de Verenigde Naties.
De 39ste president Jimmy Carter (2002) kreeg erkenning voor zijn humanitaire werk en inzet voor democratie en mensenrechten. De 44stepresident Barack Obama (2009) werd beloond voor zijn inspanningen om de diplomatie en samenwerking tussen volkeren te versterken.
Donald Trump, de 45ste en 47ste president, is diverse keren genomineerd geweest, maar heeft de prijs nooit gewonnen. In 2018 nomineerden twee Noorse politici hem voor zijn inspanningen in de vredesgesprekken met Noord-Korea. Zijn ontmoeting met Kim Jong-un van Noord-Korea om de nucleaire spanning te verminderen, droeg daaraan bij. Om dezelfde reden werd hij in 2019 voorgedragen door de Japanse premier Shinzo Abe Trump op verzoek van de Amerikaanse regering.
Een jaar later werd hij genomineerd door het Noorse parlementslid Christian Tybring-Gjedde voor zijn rol in de diplomatieke toenadering tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein, en het sluiten van de Abraham-akkoorden, die deuren openden naar verdere economische samenwerking. De akkoorden zijn vernoemd naar stamvader Abraham, die via Izaäk en Ismael traditioneel als een gedeelde patriarch van de Joodse en Arabische volkeren wordt beschouwd.
Toch lijkt Trump niet tot de kanshebbers te behoren, omdat hij partijen en groepen eerder uiteendrijft dan bij elkaar brengt. Bovendien zijn veel van zijn vredesinitiatieven niet blijvend succesvol en zijn vredesinzet niet altijd lang en consistent is. Hij zou wel kans maken als hij een grote diplomatieke doorbraak weet te forceren, maar die kans wordt relatief klein geacht.
In 2024 is de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan de Japanse organisatie ‘Nihon Hidankyo’. Deze organisatie, opgericht in 1956, vertegenwoordigt overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki en zet zich in voor een wereld zonder kernwapens. Het Noorse Nobelcomité prees ‘Nihon Hidankyo’ voor hun inspanningen om een kernwapenvrije wereld te realiseren en benadrukte dat hun getuigenissen aantonen dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden.
In 2025 zijn er 338 genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede, waaronder 244 individuen en 94 organisaties. Wie dat zijn, is geheim. Studenten van de werkgroep Nobelprijs voor de Vrede van de Vrije Universiteit in Amsterdam hebben bekendgemaakt de non-profit organisaties ‘Palestijnse Women of the Sun’, haar Israëlische tegenhanger ‘Women Wage Peace’ en de Franse vrouwenbeweging ‘Les Guerrières de la Paix’ voor te hebben gedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. De gedachte is dat alleen met vrouwen aan tafel een oprechte en werkelijke vrede mogelijk is tussen Israël en de Palestijnen.
Twee professoren van de Israëlische Ariel Universiteit en de Ben-Gurion Universiteit hebben de Israëlische ‘radicale kolonistenleider’ Daniella Weiss gekandideerd voor de prijs vanwege haar ’tientallen jaren durende inspanningen om Joodse gemeenschappen te versterken en de regionale stabiliteit te bevorderen’. Zo meldt het digitale platform ‘The New Arab’. De professoren Amos Azaria en Shalom Sadik beweren dat ‘de vestiging van Joodse gemeenschappen geweld heeft voorkomen en de veiligheid heeft verbeterd.’
Ze betogen dat hoewel er ‘duizenden’ Joodse doden en tienduizenden Palestijnse doden werden geregistreerd in Gaza, het aantal slachtoffers ‘aanzienlijk lager’ was in de Westelijke Jordaanoever vanwege Weiss haar vermeende rol bij het voorkomen van wrijving.
De Noorse Nobelprijscommissie, bestaande uit vijf leden aangewezen door het Noorse parlement, beslist uiteindelijk over de winnaar. In oktober wordt bekendgemaakt wie de laureaat is geworden. Trump moet zich nog bewijzen.