Met de film “Nomadland” is de Chinese filmmaker Chloé Zhao (Peking, 1982) de tweede vrouwelijke regisseur die een Oscar wint. Kathryn Bigelow met “The Hurt Locker” was de eerste cineaste in 2008. Frances Mc Dormand, icoon van de Independent film, speelt de hoofdrol met verve.

STEUN RO

Nadat zij haar man heeft verloren besluit Fern (Frances Mc Dormand) in haar kleine camper er op uit te trekken. Zij laat alles achter zich en rijdt de verre horizon tegemoet in het rauwe maar prachtige en weidse berglandschap.

De film is gebaseerd op een boek van Jessica Bruder. Mc Dormand trekt ruim een half jaar in haar eigen camper door Amerika om het Nomaden leven écht te leren kennen.

Outdoors

In de film zien we Fern allerlei kortstondige baantjes doen om wat geld te verdienen. We zien haar bij Amazon.com, in een fastfood diner en als schoonmaakster in een camping. Groot is het contrast tussen het ingesnoerde anonieme werk in een gigantische hal bij Amazon.com en de vrijheid die ze ervaart in de outdoors van de Verenigde Staten. Onderweg ontmoet Fern allerlei andere rondreizigers of echte nomaden (geen beroeps acteurs) die vaak geen geld meer hebben om een huis te betalen.  Dit is een gevolg van de economische crisis van 2008.

Eenzaam

Het valt op dat er een grote saamhorigheid heerst tussen de Nomaden onderling. Zij zoeken elkaar op en vertellen ervaringen bij een groot kampvuur. Het lijkt allemaal idyllisch, maar soms zien we Fern steenkoud in haar bed liggen rillen onder een stapel dekens.  Onderweg vraagt een meisje of Fern eenzaam is. Ik ben niet ‘homeless’ maar ‘houseless’, antwoordt zij. Dat is wat anders.

Zij ontmoet allerlei bijzondere mensen op haar reis. Zoals Dave een oudere zachtmoedige man, die haar erg leuk vindt. Swanky een wijze vrouw, die de laatste maanden dat zij nog leeft in de natuur wil doorbrengen. En op het eind vertelt Bob, een oude nomade met grote grijze baard zijn trieste maar ook hoopvolle persoonlijke verhaal.

Frances Mc Dormand speelt Ferne niet, maar is haar gewoon. Zo natuurlijk, echt, sterk en kwetsbaar tegelijk. Zij benaderde Chloé Zhao om het boek te bewerken van Jessica Bruder.

Mc Dormand, is de vrouw van Joel Coen. Samen met zijn broer Ethan maakt hij deel uit van de vermaarde Coen filmbroeders. Bekend van Fargo en No Country For Old Men.

Nieuwe norm

Nomadland toont de eenzaamheid, de pijn van het verwerken van persoonlijk verlies, maar ook de grote vrijheid en de voldoening in het ervaren van schoonheid in de onbegrensde natuur. Knap is dat Zhao met veel gevoel en compassie filmt, maar nooit sentimenteel wordt.

Het is een hoopvol teken dat deze gevoelige, ontroerende en wijze film de Oscar wint. Drie zelfs: beste film, beste regisseur en beste actrice. Het is misschien een utopie, maar wat zou het aangenaam zijn als na de Coronapandomie een integere en natuurlijke film als Nomadland de nieuwe norm gaat worden. Pure en echte emoties in plaats van effectbejag en vaak commercieel en zinloos amusement.

Foto: Jaap Mees

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
    Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website www.free-spirits-film.eu