Nooit Af in het Onderwijs

 

In dit amuseboekje (een voorproefje van ‘Nooit Af in het Onderwijs’) werpen we een caleidoscopische blik op het onderwijsveld. De bureaucratische problemen stapelen zich op, waardoor het ene vraagstuk het andere lijkt te overtroeven. Hiërarchische lagen belemmeren vaak oplossingen, die eenvoudig en snel tot stand kunnen komen. Banen verdwijnen (denk maar aan de postbode), organisaties veranderen en vasthouden leidt tot enkel beknelling. Wil het onderwijs overleven, dan zal het die veranderingen moeten toejuichen in plaats van afwijzen. In ‘Nooit Af in het Onderwijs’ bekijken we de obstakels als puzzelstukjes van een grote systemische puzzel, waar we allemaal verantwoordelijk voor zijn. In dit voorproefje alvast een veldverkenning. En u kunt natuurlijk zelf al beginnen!

Easy-wablief..? Easy.. cratie. Easycratie. De titel van het boek dat Martijn Aslander en Erwin Witteveen in 2010 samen schreven. Het toonde de tegenhanger van bureaucratische processen die stroperig en traag op gang komen en meer dan eens blijven hangen in een debat rond geld, macht en papier. ‘Als je dat geld en papier weg haalt,’ stelden de heren, ‘dan valt de macht weg en is er doorgang voor de organisatie om succesvol en gemakkelijk tot stand te komen.’ Tientallen voorbeelden brachten ze aan het licht, veroorzaakt door technologie binnen de huidige netwerksamenleving. Ze noemden het Easycratie. Eind 2015 volgde ‘Nooit Af‘. Een boek dat voortborduurde op principes uit Easycratie, maar daar tevens het hele maatschappelijke veld nauw in betrok. Het boek domineerde de leeslijsten en zet hele volksstammen bij de overheid, bedrijven en instellingen in beweging. Hoogste tijd om in te zoomen per maatschappelijk veld: te beginnen bij het onderwijs.

Inzoomen…
Juf Sara deelt potloden en nieuwe gummen uit. Op haar tafel liggen de toetsen klaar. ‘BL M4’ staat er op: Begrijpend Lezen groep 4. Luuk schuift op zijn stoel. Zijn handpalmen klam en zijn voorhoofd bezweet. ‘Het valt allemaal mee, Luuk’, hoort hij juf Sara fluisteren. ‘En je bent een slimme jongen!’. Maar Luuk luistert al niet meer…

contact@annettedolle.nl'
Annette Dölle is groepsdynamicus en werkt op het snijvlak van sociale innovatie en technologie. Was ooit leraar, maar beweegt zich al jaren voornamelijk in het maatschappelijk domein. Ze weet als geen ander met zo weinig mogelijk geld en middelen in korte tijd veel in beweging te zetten. Op deze manier initieerde ze meerdere impactvolle initiatieven, waaronder KeepitCleanDay. Als schrijver en spreker geeft ze lezingen en les over deze manier van werken.