Nooit meer vette vingers op je scherm

De opvolger van aanraakschermen komt er aan en werd door Minority Report al voorspeld. Even wuiven, misschien.

U kent wellicht die scène uit de film Minority Report. Tom Cruise navigeert zich door zijn computer door te wuiven en te knijpen met zijn vingers in de lucht. Zoals we wel vaker hebben gezien met futuristische technologieën in sciencefictionfilms, is het ook voor de 'handenzwaai-muis' een kwestie van tijd gebleken voordat hij in de echte wereld werd uitgevonden. Ik heb vandaag in Amsterdam een demonstratie gezien van Leap Motion, een product waarmee je je laptop kunt besturen door met je handen te zwaaien, wapperen of grijpen.

Wie de Leap Motion heeft geïnstalleerd op zijn computer, kan die computer bedienen door handgebaren te maken. De sensoren van het kleine apparaatje zijn zo nauwkeurig dat tien verschillende vingers ook als tien verschillende punten herkend kunnen worden. Anders dan Tom Cruise heeft de gebruiker van Leap Motion geen aparte handschoenen nodig.

Op het kantoor van Rhinofly heeft het afgelopen halfjaar een prototype gestaan, vertelde Johan Haneveld zaterdag tijdens zijn presentatie op Bright Day*, een dag met onder meer demonstraties van de nieuwste gadgets. Het apparaatje, "niet groter dan je wijsvinger", is vanaf 22 juli te koop, voor tachtig euro. Het is zo nauwkeurig, dat zelfs ruimtevaartorganisatie NASA het wil gebruiken om robots op Mars of de maan mee te besturen, zei Haneveld.

Nu is de Leap Motion alleen nog te gebruiken met programma's die daar speciaal voor gemaakt zijn, maar het zal niet lang duren voordat je als gebruiker zelf handbewegingen kan instellen. Net zoals dat je met computerspelletjes vroeger zelf kon kiezen dat X naar links bewegen betekende, en C naar rechts, zou je straks kunnen zeggen: ik wil graag dat mijn duim opsteken "akkoord" betekent.

Wat ook kan is dat we inmiddels zo gewend zijn aan de swipe-bewegingen die voor mobiele telefoons gelden, dat we die ook gaan toepassen in de lucht. Zoals Haneveld in zijn presentatie zei: "Touchscreens worden overbodig." Een van de voordelen van de Leap Motion is dan ook dat je nooit meer vette vingers op je scherm achterlaat.

* DISCLAIMER: Bright Day wordt georganiseerd door Bright, een tijdschrift waar ik als freelance journalist wel eens voor schrijf. Ik mocht gratis naar binnen, maar verder heb ik onafhankelijk besloten om aandacht te besteden aan het evenement.

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie