Ellen (50), Mariëtte (55) en Monique (53) hadden al een heel leven achter zich toen ze een paar jaar geleden besloten huis en haard achter zich te laten en de wereld in te trekken als digitale nomaden. Nu past alles wat ze bezitten in een backpack.

STEUN RO

Het is vrijdag 2 januari 2015. Na een lange werkdag zit de Ellen de Dreu uitgeblust voor de televisie. In het programma Floortje naar het Einde van de Wereld ziet ze een Argentijns gezin dat met hun auto de wereld over reist. De moeder van het gezin vertelt wat ze het moeilijkst vond van de hele reis: het vertrek. Ellen: “Ze hadden gewoon een datum geprikt. Anders vertrek je nooit. Dat kwam heel hard binnen bij mij. Die avond wist ik wat mij te doen stond: Ik moest ook een datum prikken.”

Ellen heeft op dat moment een succesvol trainingsbureau waar ze veel geld mee verdient. “Ik werkte hard en mijn omzet steeg. Toch voelde ik me leeg en doelloos, elke avond zat ik uitgeput in mijn eentje op de bank voor de televisie als een soort robot. Ik dacht: er moet toch meer zijn dan dit? De zomer daarvoor had ik zes weken door Frankrijk gezworven in een camper. Daar werd ik wel blij van. De natuur, de vogels, de vrijheid. Ik voelde dat ik voor langere tijd weg wilde. Dat idee maakte me doodsbang.”

Ellen: ‘Ik zag de angst als richtingaanwijzer. Die kant moet ik op!’

Die nacht slaapt Ellen slecht. De volgende dag zit ze de hele dag verstijfd op de bank. Tegen het eind van de middag heeft ze haar besluit genomen: op 25 januari zal ze met haar camper de wereld in trekken. Op dezelfde vertrekdatum als het Argentijnse gezin. Ellen: “Dat betekende dat ik nog drie weken de tijd had. Die gedachte maakte me banger dan ooit, maar dat vond ik ook interessant. Ik heb wel meer spannende dingen gedaan in mijn leven en ik weet: als ik ergens bang van wordt, dan zit mijn hart er in. Ik zag die angst als richtingaanwijzer, die kant moet ik op! Op 25 januari 2015 reed ik met mijn camper de wereld in.”

Op Trantmagazine.nl schrijf ik over de bijzondere keuzes die mensen maken op het gebied van wonen, werken, opvoeden, reizen en relaties. We leven in een tijd waarin de mogelijkheden eindeloos zijn en daar staan steeds meer mensen bewust bij stil. Maar als je zelf kunt bepalen hoe je je leven inricht, wat kies je dan? Welke mogelijkheden zijn er en wat houden die in? Dat lees je in mijn verhalen.