Ode aan Martin Scorsese’s universum in Filmmuseum Eye.

 

Martin Scorsese the Exhibition heet de uitgebreide expositie over Scorsese’s filmleven. Na Melbourne, Parijs, Berlijn en New York is de veelzijdige tentoonstelling nog tot en met 3 september te zien in Amsterdam. Veel filmfragmenten, storyboards, brieven en verder alles dat je over Martin Scorsese (1942) zou willen weten. De hele zomer worden er in Eye zijn films vertoond en masterclasses en lezingen georganiseerd. Een must voor de fans.

Martin Scorsese. De naam roept iconische beelden uit de filmgeschiedenis op. Bickle (Robert de Niro) in Taxi Driver, die tegen zichzelf in de spiegel zegt. ‘Are you talking to me’. Of het in éen take minutenlang gedraaide fabuleuze steadycam shot, waar de crimineel Henry (Ray Liotta) de club Copacabanna binnenkomt met zijn vrouw en iedereen begroet. En Bob Dylan in de documentaire ‘No Direction Home’, waar de kersverse Nobelprijswinnaar openhartig en vol vuur praat over zijn muziek en leven.

Kenmerkend voor zijn films zijn de tomeloze energie, het hoge tempo, de zwiepende camera, ijzersterk acteren en het vele geweld. Opvallend is dat zijn soulmate Robert de Niro binnenkort voor de tiende(!) keer in een film (The Irishman) van Scorsese gaat spelen. Leonardo di Caprio speelde  in zes van zijn films.

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor Museum Gouda. Zie website boven.