,,Het openbaar ministerie heeft onze goede naam besmeurd.” Gerard de J. (63) uit Hippolytushoef is woedend over de aantijgingen dat zijn familie en visserijbedrijf betrokken zijn bij grote drugszaken.

STEUN RO

Vader de J. ontplofte gisteren tijdens de tweede dag van het megaproces bij de rechtbank op Schiphol. Zijn oudste zoon Marlon (41) spuwde zijn gal over het gebrek aan kennis van de visserij bij het OM. Aanleiding was de beschuldiging dat ze in oktober 2010 een oude viskotter hebben gekocht voor 150.000 euro. Om deze Nancy II twee weken later met 12.500 euro winst zogenaamd door te verkopen aan de junk Marco F.

Katvanger

Katvanger F. kreeg vijftien mille om de kotter op zijn naam te schrijven. De De J.’s raakten tegelijkertijd als eigenaren buiten beeld en konden ongestoord hun illegale activiteiten ontplooien. De aanklager wordt gesteund in die gedachten door Ferdi B. (41), momenteel ingeschreven in Wieringerwerf en een (zaken-)relatie van de vissers. B., die in het lijvige dossier naar voren komt als dé witwasser, had 58 keer gsm-contact (belletjes en sms’jes) met Marco F. Die vervolgens aanbetalingen deed van 30.000 of 40.000 euro in contanten.

Jongste zoon Lucien de J. (39), net als pa en broer vennoot in de VOF De Onderneming: ,, Mijn vader heeft altijd gehandeld in schepen en quota. Soms verdiende hij daar meer mee dan wij met twee kotters.” Papa: ,,Omdat ‘t slecht ging in de visserij, wilde we in de offshore stappen. Maar omdat de Nancy II daarvoor ongeschikt bleek, heb ik d’r meteen weer verkocht.”

Cel

Ze hadden dus niets te maken met de 23.500 kilo hasj, die de Spaanse autoriteiten een maandje na de ‘verkoop’ aantroffen op de kotter. De drie bemanningsleden belandden in de cel. Volgens het OM zorgde de criminele organisatie van de De J.’s ervoor dat de veroordeelden geld ontvingen en dat hun zaakjes thuis werden geregeld.

Ferdi B. zou bijvoorbeeld een baantje bij een pizzeria hebben geregeld voor een van het drietal. Een dorpsgenoot, die met een enkelbandje zijn straf in Nederland mocht volbrengen. B. moest lachen om dit OM-scenario: ,,Een mooie film, maar niet gebaseerd op de werkelijkheid.”

Dinsdag moet B. zich verantwoorden voor twee wietplantages in Hippolytushoef en Slootdorp.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie