Omgaan met journalisten geen sinecure

De politiek en de pers in Den Haag hebben een haat-liefde verhouding met elkaar. Politici hebben journalisten nodig om te scoren en media hebben politici nodig om nieuws te maken. Maar omgaan met media is geen sinecure.

Met open ogen tuinen politici soms in de ‘valkuilen’ van journalisten. Politici die zich niet realiseren hoe gevaarlijk een vraaggesprek kan uitpakken. Het lukte onlangs weer twee journalisten om ‘Breaking News’ te maken. Eerst verklapt CDA-prominent Ruud Lubbers in een televisie interview dat er nog steeds kernbommen liggen op de Luchtmachtbasis in Volkel. De media stonden bol en het gevolg is dat het OM gaat onderzoeken of er een staatsgeheim is geschonden. De vraag die nog steeds niet is beantwoord, is de vraag waarom politici zich laten verleiden tot uitspraken waarvan men de gevolgen niet kan overzien?

In de val

Het tweede geval is een interview waarin Eerste Kamervoorzitter De Graaf zich in een vraaggesprek laat verleiden een uitspraak te doen over Geert Wilders. Hij zou de PVV-voorman hebben geweerd als lid van de commissie van politici die koning Willem-Alexander begeleidde bij zijn inhuldiging op 30 april. Er ontstaat een regelrechte ‘Haagse dorpsrel’ die uitgroeit tot een veenbrand.

De media barsten uit hun voegen in berichtgeving en Kamerleden staan voor de camera’s om te zeggen wat ze er van vinden. Even terug naar het interview met de Kamervoorzitter. Het is jammer dat het vraag en antwoordspel tussen de Volkskrantjournalist en de politicus niet integraal is afgedrukt. Op deze manier kan men zien hoe een politicus in de val wordt gelokt.

Oliedom

Is de pers nu zo machtig of zijn de politici nu zo oliedom? Het antwoord ligt vooral besloten in de positie tussen de vragensteller, de journalist en degene, de politicus die antwoord moet geven. De politicus geeft in de meeste gevallen antwoord op de gestelde vragen. Bereidt zich niet voor en realiseert zich niet waar de voetangels en klemmen zitten tijdens een interview. Hij of zij is later compleet verbaast wat er in de krant staat of is uitgezonden.

Oh ja, mediatraining hebben ze wel gevolgd, maar slechts een halve dag heel lang geleden of ‘ik heb dat niet nodig ik ben politicus … toch?’ Voormalig PvdA-leider Job Cohen stapte op omdat hij zich niet kon handhaven in de ‘Haagse politieke en mediawereld’. VVD-politicus De Graaf zal hem inmiddels goed begrijpen nu hij ook opstapt als Eerste Kamervoorzitter.

Tekst: Hans Izaak Kriek

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie