Omstreden Nazi-proces

Het proces tegen leden van de Duitse neo-Nazi groep Nationalsozialistische Untergrund (NSU) begint pas over drie weken, maar nu al is er sprake van ophef.

Hoewel de extreem-rechtse cel rond terroriste Beate Zschäpe (38) acht mensen van Turkse afkomst vermoordde, hebben Turkse media geen plaats in de Münchener rechtszaal gekregen. Turkse journalisten waren te laat met hun aanvraag voor een accreditering. Wel bevinden zich onder de vijftig media met een plek in de rechtszaal een lokale muziekzender, net als een onbekend persbureau.

Het Oberlandesgericht München (OLG), dat verantwoordelijk is voor de accreditaties, zegt te handelen volgens het principe ‘wie het eerst komt,  het eerst maalt’. De eerste vijftig aangemelde journalisten – onder wie ook van enkele Nederlandse media – kregen een vaste plek. Tientallen anderen – ook gerespecteerde internationale nieuws-organisaties als de BBC en persbureau AP – vissen achter het net. Zij moeten afwachten of iemand van de eerste groep afvalt.

Duitse en Turkse politici en media-woordvoerders zijn verontwaardigd over de gang van zaken. Zij beschuldigen het OLG van bureaucratisch handelen zonder rekening te houden met de gevoeligheden bij, met name, de Turke gemeenschap. Eerder weigerde de rechtbank om voor de Turkse ambassadeur in Duitsland een vaste plaats te reserveren. Zo'n voorkeursbehandeling zou, volgens het OLG, een precedentwerking kunnen hebben. 

Het proces tegen Beate Zschäpe en nog vier anderen is het grootste en meest opzienbarende terreurproces in Duitsland sinds de jaren ‘70 van de vorige eeuw, toen de extreem-linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF) in de Bondsrepubliek dood en verderf zaaide.

Barbara John, Duitslands ‘ombudsvrouw voor slachtoffers van de Nazi-terreur’, dringt er op aan alsnog Turkse media tot de rechtszaal toe te laten. ‘Niet alleen Turken in Turkije, maar ook Turken in Duitsland lezen Turkse kranten en kijken Turkse televisie,’ reageerde John. ‘Daarom is het belangrijk dat juist Turkse media aanwezig zijn.’

Het massablad Bild, Duitslands meest gelezen krant, besloot om een gebaar te maken door een plek in de rechtszaal aan Turkse collega’s aan te bieden. Maar het OLG Müchen wil hiervan niets weten. De rechtbank houdt vast aan de gekozen procedure.

Döner-moorden

Het proces tegen de neo-Nazi’s begint 17 april. Beate Zschäpe is de belangrijkste aangeklaagde. Zij dook samen met  haar partners Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, allen afkomstig uit het Oost-Duitse Jena, in 1998 onder nadat de politie wegens een serie van rechts-extremistisch gekleurde incidenten de jacht op hen had geopend.

Veertien jaar lang wisten de drie uit handen van justitie te blijven. In die tijd pleegde de Nationalsozialistische Untergrund, zoals de terreurcel zichzelf noemde, bankovervallen en bomaanslagen. Mundlos en Böhnhardt vermoordden tussen 2000 en 2006 bovendien tien mensen, acht van Turkse komaf, een Griek en een Duitse politieagente. Een andere agent raakte ernstig gewond.

In november 2011 liepen de drie tegen de lamp toen Mundlos en Böhnhardt een bank beroofden in Eisenach. De twee mannen pleegden zelfmoord in hun caravan toen zij werden ingesloten door de politie. Beate Zschäpe stak het huis in Zwickau, waar de drie leefden, in brand. Enkele dagen later gaf de vrouw zich over.

De reeks zogenoemde ‘döner-moorden’ en het feit dat de Zwickauer terreurcel zolang uit handen van de politie wist te blijven baarden veel opzien. De kwestie leidde tot heftige debatten over de activiteiten van neo-Nazi’s in Duitsland. Afgelopen week berichtte Bild dat het aantal handlangers van de drie terroristen veel groter was dan tot nog toe aangenomen. Volgens Bild hielpen meer dan honderd rechts-extremisten het trio aan geld, valse papieren en wapens.

Het proces tegen Beate Zschäpe en haar medeverdachten gaat naar verwachting maanden duren.

Lees aanstaande zaterdag hier op DNP alles over de Zwickauer neo-Nazi's

Meer lezen? Neem een abonnement!

 

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie