Ada S. (54) liegt veel. Het Amsterdamse gerechtshof weet dat, maar probeert gisteren toch de waarheid over twee gifmoorden, waarvan de oud-Enkhuizense wordt verdacht, boven tafel krijgen. Dat verloopt moeizaam.

STEUN RO

Tijdens deze tweede dag van het hoger beroep leest S. een summiere ontkenning voor. ,,Ik heb Ruud Konijn niet om het leven gebracht”, aldus de verpleegkundige over de raadselachtige dood in 2004 van haar eerste man in Enkhuizen. Op veel vragen van het hof komt geen antwoord. Over hun slechte huwelijk, de ruzies, en de plotselinge ziekte van Konijn. S. bestrijdt dat ze destijds heeft geroepen dat Ruud zou sterven, zoals getuigen bezweren.

Verzonnen

Tot haar wordt voorgehouden dat ze hun kinderen en bekenden heeft verteld dat de huisarts weigerde te komen, dat Ruud zelf niet naar het ziekenhuis wilde. De verdachte: ,,Dat heb ik verzonnen. Dat heeft met mijn persoonlijkheid te maken.” Geen nieuws: ,,Uit het psychologisch rapport komt inderdaad naar voren dat u veel liegt, maar we willen weten waarom.” Een reactie blijft uit, ook op het verwijt dat ze verwarring sticht met steeds wisselende verklaringen.

Het openbaar ministerie denkt dat ze Konijn, net als volgende echtgenoot Tjipke van der Ploeg in 2012 in Franeker, een dodelijke combinatie van slaapmiddelen, morfine en codeïne heeft toegediend. En laat nu uit het verpleeghuis waar S. twaalf jaar geleden werkte, morfine zijn gestolen. Ze weet nergens van. De weduwe vangt 300.000 euro uit drie levensverzekeringen.

Hel

Het tweede huwelijk is een vier jaar durende hel. ,,Tjipke maakte me doodsbang met zijn duiveluitdrijvingen, maar ik heb ‘m niet vermoord.” Ze steelt bij een zorginstelling medicijnen. Kort voor Van der Ploegs onverwachte overlijden sluit ze een levensverzekering af en vervalst zijn handtekening. Dit keer strijkt ze 250.000 euro op. Een jaartje later, nadat het huis van haar nieuwe vriend in Noord-Brabant af fikt, gaat S. in de boeien.

De rechtbank veroordeelt haar tot 20 jaar cel voor moord op Van der Ploeg, brandstichting en oplichting. Omdat het bewijs onvoldoende is, blijft het in zake Konijn bij ‘iemand in hulpeloze toestand achterlaten, de dood tot gevolg’.

Maandag 30 mei gaat ’t over S.’ geestestoestand. De advocaat-generaal formuleert dan haar eis. Het OM richt zich op langdurige celstraf en tbs met dwangverpleging.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie