De autoriteiten van het Panamakanaal hebben de onderhandelingen over de problemen bij uitbreiding van het Panamakanaal afgebroken. Dat zegt het betrokken bouwbedrijf Sacyr Vallehermoso op zijn website.

STEUN RO

Een paar weken geleden zei de ACP (Autoriteiten van het PanamaKanaal) al dat ze in gesprek was (lezers van eLinea.nl, klik hier) met andere bedrijven die het werk kunnen voltooien. Het lijkt geen loos dreigement te zijn geweest. Intussen ligt het werk stil en staan de banen van 10.000 mensen op de tocht.

Hoe zat het ook alweer? Het belangrijkste onderdeel van de uitbreiding van het Panamakanaal zijn nieuwe sluizen, waar grotere schepen doorheen kunnen. GUPC (Grupo Unidos Por el Canal), bestaande uit aannemers Sacyr Vallehermoso uit Spanje, Impregilo uit Italië en Cusa uit Panama, alsmede maritiem dienstverlener Jan de Nul uit België, kreeg het werk met een offerte ter waarde van een dikke 3,1 miljard dollar, ongeveer 1,6 miljard minder dan de concurrentie.

Touwtjes in handen

GUPC, eiste eind vorig jaar 1,6 miljard dollar extra van de ACP wegens onvoorziene tegenvallers tijdens de werkzaamheden. De ACP was het niet eens met die argumentatie en weigerde met dat bedrag over de brug te komen. Na een aanvankelijke toenadering in januari kwamen de onderhandelingen opnieuw muurvast te zitten. ACP was bereid 100 miljoen te geven, maar GUPC wilde 400 miljoen. Bemiddeling van de Europese Commissie wees de ACP van de hand.

De ACP heeft nu de touwtjes in handen. Als ze 1,6 miljard extra moet uitgeven aan de werkzaamheden, kan ze ook besluiten die buiten de GUPC om in te zetten, zoals ze zelf al aangaf. Dat moet uiteraard wel gebeuren binnen de mogelijkheden die het contract met GUPC biedt. Hoe ver zal GUPC willen gaan om te voorkomen dat derden ingeschakeld worden om de uitbreiding van het kanaal te voltooien?

Spaanse media meldden dat de aandelen van Sacyr vanochtend (5 februari) al met meer dan 6 procent waren gezakt. De aandelen van Impregilo zakten in Milaan met 2,4%. De opening van het uitgebreide kanaal wordt nu niet eerder dan half 2015 voorzien. De aanvankelijke opening was dit jaar gepland: een jubileumjaar wegens het honderdjarig bestaan van het Panamakanaal.

    Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.