Q&A met Fred Beekers. Over zichzelf, over Artsen Zonder Grenzen en over Resto VanHarte.

STEUN RO

Wat is jouw ondernemersleeftijd?

Het was 1983 toen ik samen met een aantal andere mensen de Nederlandse afdeling oprichtte van Médecins Sans Frontières. Dus dan ben ik nu 29.

Waarom wilde je destijds ondernemer worden, maatschappelijk ondernemer nog wel?

In mijn hart was ik dat altijd al. Eerst met Artsen Zonder Grenzen, toen met Save the Children, en sinds 10 jaar dus met Resto VanHarte. Tussendoor ben ik medewerker geweest van de CDA-fractie in de Tweede Kamer. Daar heb ik veel van geleerd. Niet alleen hoe dingen werken in de politiek, maar ook dat ik daar het geduld niet voor heb. Ik ben daar veel te praktisch voor.

Wat was je droom, met Artsen Zonder Grenzen?

Het idee was om een organisatie neer te zetten die heel accuraat en heel efficiënt medische hulpverleners naar crisisgebieden kon brengen en hen daar ondersteunen. Zodat de logistiek naadloos aansloot op wat de zorg nodig had. Zoals Médecins Sans Frontières dat ook deed.

Wat beschouw je zelf als je grootste succes op dat gebied?

Elke keer als er ergens een ramp gebeurt en je bent op tijd ter plaatse om goede zorg te verlenen, heb je het goed gedaan. Maar waar ik het meest trots op ben, was dat we in de eerste fase van de oorlog in Joegoslavië al actief waren in Slovenië en dat we al meteen de nodige contacten hadden gelegd in Servië, Kroatië en Bosnië. Toen het conflict zich naar die gebieden uitbreidde hebben we ook daar meteen heel effectief kunnen werken.

Wat was je grootste mislukking?

Dat was die keer dat we met een heleboel medicijnen en andere hulpgoederen op Schiphol stonden en er geen enkel vliegtuig te krijgen was. Alle capaciteit was gecharterd om de Beaujolais Primeur de wereld over te vliegen. Dat heeft voor veel vertraging gezorgd.

Wat heb je daarvan geleerd?

Plan nooit een aardbeving op de derde donderdag van november.

Tien jaar geleden heb je Resto VanHarte opgericht. Vertel nog even, voor wie dat niet kent?

Het concept is: een eettafel waar de hele buurt twee keer per week kan genieten van een gezonde en uiterst betaalbare driegangenmaaltijd. Bedrijven, bewoners en vrijwilligers werken samen. Buurten fleuren op, eenzaamheid vermindert, leefbaarheid en saamhorigheid nemen toe, mensen doen weer mee. Vorig jaar hebben we de 21e geopend, in Zwolle.

Wat is het idee achter Resto VanHarte?

Ik vond en vind dat iedereen erbij hoort in onze samenleving. Dat is makkelijk gezegd, maar met Resto VanHarte dragen we daar concreet aan bij. Aan de ene kant vind ik dat je mensen die zichzelf vastdraaien in hun isolement, er eens krachtig uit moet trekken. "Geef jezelf eens een schop onder de kont," zeg ik dan.

Aan de andere kant moet je mensen ook iets kunnen bieden. Een plek waar ze elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in gesprek kunnen gaan, of waar ze iets kunnen ondernemen. Als er één universele plek is waar mensen niet alleen of eenzaam zijn, dan is dat wel aan een gemeenschappelijke eettafel.

Als je voor een dag minister-president kon zijn, wat zou je dan meteen willen regelen?

Creëer solidariteit. Dit is goed voor de samenhang in de samenleving en scheelt de staat veel geld.

Heb je een gouden tip voor startende ondernemers, maatschappelijk of niet?

Check je idee zorgvuldig vooraf met vrienden, collega’s en mogelijke afnemers en schat dan de levenswaarde in.

BIO

 • BEDRIJF: Resto VanHarte http://www.restovanharte.nl
 • WAT VOOR WIE: Minder eenzaamheid, meer verscheidenheid, voor iedereen in elke buurt
 • LEEFTIJD: 62
 • GEBOREN IN: Eindhoven
 • OPLEIDING: Rechten en economie, aan de Vrije Universiteit
 • RELATIE: in echtscheiding
 • KINDEREN: drie dochters (21, 19, 15)

 

  Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

  Geef een antwoord