Onderneem het met… Harry Schonewille

Q&A met Harry Schonewille. Over hemzelf en over zijn winkel in kaas en delicatessen. Plus: zijn tip voor starters

Harry Schonewille zegde in oktober 2002 zijn baan op om voor zichzelf te beginnen. Dat brengt zijn ondernemersleeftijd op 11.

Waarom wilde je destijds ondernemer worden?

Ik ben geboren en getogen op het platteland. De natuur is altijd puur en eerlijk. Zo wil ik ook zijn en zo wil ik ook werken. Als kind had ik al een eigen stukje grond waar ik wat groente verbouwde. Daar is mijn interesse voor eten begonnen.

Ik heb eerst een tijd in loondienst gewerkt, bij Boulangerie de France en bij Heinz Food Services. Maar daar was ik eigenlijk te eigenwijs voor. Ik wilde de dingen te graag op mijn eigen manier doen. In 2002 kreeg ik de kans om als franchisenemer te beginnen in een speciaalzaak voor kaas en delicatessen, in Zwolle-Zuid. In 2009 heb ik mij uitgekocht uit de formule, eigenlijk om dezelfde reden.          

Nu bepaal ik helemaal zelf welke producten ik verkoop. Ik ben me steeds meer gaan richten op producten uit onze eigen streek, van producenten die hart hebben voor hun product, vaak kleinschalig,  en beter voor het milieu.

Net zoals ik mijn producenten ken, ken ik ook mijn klanten: ik weet precies wat ze lekker vinden. Ik vertel hen graag over de herkomst, de eigenschappen en de smaak van mijn producten. Liever verkoop ik een goedkoper kaasje waarvan ik weet dat de klant het echt lekker vindt, dan dat ik meer verdien.

Wat beschouw je zelf als je grootste succes?

Dat ik mag leveren aan De Librije en aan Librije’s Zusje! Jonnie Boer is heel enthousiast over de smaak onze kazen en over het verhaal eromheen. Omdat ik al acht jaar de streekmarkt De Smaak van Zwolle organiseer heeft hij mij ook gevraagd om de BOERenmarkt op het avant-garde kookfestival Chefs (R)evolution mee te helpen organiseren. Fantastisch om met iemand te werken die zoveel kennis en passie heeft!

Wat was je grootste mislukking?

Dat ik twee jaar geleden hier in het winkelcentrum een tweede zaak ben begonnen, een biologische supermarkt. Het leek me een mooie aanvulling op mijn eigen assortiment. Dat was het ook wel, maar het bleek niet te combineren. Met de persoonlijke manier waarop ik wil werken, moet ik echt een groot deel van de tijd zelf in de zaak zijn. Daarom heb ik die winkel weer gesloten. Dat heeft me een boel geld gekost.

Wat heb je daarvan geleerd?

Om me te concentreren op waar ik zelf goed in ben, op wat mijn hart heeft, en om daar dichtbij te blijven. Als ik te ver van het product af kom te staan en van mijn klanten, dan werkt het niet. Het voelt nog steeds als een bevrijding dat ik me dat heb gerealiseerd en dat ik daar de consequenties uit heb getrokken.

Wat is je volgende stap?

Misschien zal het je verbazen na wat ik net zei, maar toch: een tweede winkel. Ik zie dat er ook in het centrum van de stad behoefte is aan een zaak als deze, en daar ben ik nu mee bezig. Niet dat ik die zelf ga runnen, maar ik ga hem wel helpen opzetten. De winkel zal waarschijnlijk worden geleid worden door iemand anders, als zelfstandig ondernemer. Mijn rol is dan meer die van adviseur. En ik lever natuurlijk kaas en zuivel.

Als je voor een dag minister-president kon zijn, wat zou je dan meteen willen regelen?

Er wordt veel gemopperd over het ondernemingsklimaat in Nederland. Zelfs door mensen van wie je dat niet zou verwachten, zoals bij de Kamer van Koophandel. Het is ook niet allemaal rozengeur en maneschijn, en er gebeuren dingen waarvan je denkt: Moet dat nou?

Neem de belastingplannen van de commissie Van Dijkhuizen, die gaan vooral de kleinere zelfstandige ondernemers hard raken. Maar ondertussen liggen er ook volop kansen. Ik zou tegen mensen in verantwoordelijke posities zeggen dat ze dat best eens wat meer mogen benadrukken.

Wat is jouw gouden tip voor startende ondernemers?

Ik doe zelf mijn financiële administratie. Dat verbaast mensen wel eens, dan vragen ze: Waarom besteed je dat niet uit? Dat kan natuurlijk, maar dan mis je wel de directe cijfermatige informatie over hoe het van dag tot dag met je zaak gaat. Moeilijk is het niet, met de boekhoudprogramma’s van tegenwoordig. Probeer het eerst eens zelf, zou ik zeggen.

  • BEDRIJF: Deliweb
  • WAT VOOR WIE: Kaas en delicatessen, voor mensen die van ambachtelijke streekproducten houden
  • LEEFTIJD: 43
  • GEBOREN IN: Bergentheim
  • OPLEIDING: Middelbaar Middenstandsonderwijs
  • RELATIE: getrouwd
  • KINDEREN: geen

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een antwoord