Onderneem het met…. Jacco Vonhof

Q&A met ondernemer Jacco Vonhof. Over hemzelf en over zijn bedrijf NOVON Schoonmaak. Plus: zijn tip voor starters.

Jacco Vonhof stopte in 1993 met te doen alsof hij Rechten studeerde en begon voor zichzelf als glazenwasser. Dat brengt zijn ondernemersleeftijd op 20.

Waarom wilde je destijds ondernemer worden?

Ik heb daar nooit echt heel bewust voor gekozen. Na mijn eindexamen had ik me wel ingeschreven voor een studie Rechten in Groningen, maar andere geneugten van het leven waren aantrekkelijker. Ik heb me een paar jaar fantastisch vermaakt en veel van het leven geleerd, maar studeren kwam er niet van. Op een gegeven moment kreeg ik een brief van minister Ritzen dat hij mijn studiefinanciering ging stopzetten. Ik kwam redelijk berooid terug in Zwolle, en moest dus gaan werken voor de kost. Eerst ben ik een tijdje heftruckchauffeur geweest, in een fabriek. Maar ik merkte al gauw dat ik slecht kon omgaan met mensen die meenden dat ze het beter wisten dan ik, dus dat werd geen succes.

Zorgen dat ik aan de andere kant van het glas terechtkom

In die tijd schijn ik nogal eens tegen mijn vriendin te hebben gezegd – met wie ik nu getrouwd ben – dat ik ooit nog eens voor mezelf ging beginnen. Op een dag stond mijn weekendtas bij de deur toen ik thuiskwam van mijn werk en zei ze: Je mag kiezen, voor jezelf beginnen of op jezelf gaan wonen. Dat laatste vond ik enger dan het eerste, dus toen ben ik gaan glazenwassen. Dat had ik tijdens mijn studie ook gedaan, en ik dacht dat ik daar wel de kost mee kon verdienen. Dat ging hartstikke leuk, totdat het winter werd. Toen dacht ik: Ik moet zorgen dat ik aan de andere kant van het glas terechtkom, en dat er een ander op die ladder staat.

Zo is die glazenwasserij een bedrijfje geworden. Het is dus nooit mijn opzet geweest om echt te gaan ondernemen, het is me overkomen. En daar heb ik geen dag spijt van gehad.

Wat beschouw je zelf als je grootste succes?

Ik heb een flinke dosis zelfkennis ontwikkeld, ik weet wat ik kan en wat ik niet kan. En wat ik niet kan, daar neem ik mensen voor aan. Ik doe al een paar jaar niks meer in de dagelijkse leiding. We hebben een prima directie, een prima management team – en ik maak daar geen deel van uit.

Dingen waar niet direct eigenbelang in zit

Het beeld dat aan mij kleeft is dat ik altijd overal ben behalve op de zaak, en dat was ook precies de bedoeling. Ik zet me in voor alles en nog wat, vaak onbezoldigd, met de bedoeling om dingen beter te maken. Ik bemoei met het betaald voetbal in Zwolle, ik ben toezichthouder bij het theater, ik ben commissaris bij een aantal bedrijven, ik ben voorzitter van onze brancheorganisatie en voorzitter van VNO-NCW Midden, ik organiseer het jaarlijkse Ballonspektakel – allemaal dingen waar niet direct eigenbelang in zit maar die me wel veel contacten opleveren en een groot netwerk. Dat is heel belangrijk voor een bedrijf dat meestal onzichtbaar bezig is.

Wat was je grootste mislukking?

Ik heb alle fouten die in de managementboeken staan wel een keer gemaakt. En sommige meer dan een keer.

Wat heb je daarvan geleerd?

Het belangrijkste wat ik van al die fouten heb geleerd is dat ik geen multi-talent ben. Er zijn zelfs veel dingen waar ik slecht in ben. Het heeft voor mij ook geen zin om te proberen daar middelmatig in te worden. Ik kan mijn tijd en mijn energie beter besteden door te focussen op die paar dingen waar ik goed in ben, zodat ik daar de beste in word. Als de mensen die ik om me heen heb dat ook doen met de dingen waar zij goed in zijn, dan komen we samen een heel eind.

Wat is je volgende stap?

We zijn momenteel een format aan het ontwikkelen waarmee we thuiswerken willen faciliteren alsof je op kantoor bent. Als je thuis werkt word je vaak opgeslokt door de dagelijkse beslommeringen en dat willen we je uit handen nemen. Onze corporate klanten kunnen daar straks bij ons modules voor inkopen.

Je werkster kan met vakantie gaan, wij werken gewoon door

Misschien is dat ook wel wat voor jou als ZZP’er? Het prijsverschil met de witte werkster wordt minimaal en je hebt het grote voordeel van de bedrijfsmatige aanpak en de continuïteit. Je werkster kan ziek worden of met vakantie gaan, wij werken gewoon door.

Als je voor een dag minister-president van Nederland zou kunnen zijn, wat zou je dan meteen willen regelen?

Wat ik echt een groot probleem vind, is dat we worden geregeerd door de waan van de dag. Politici volgen de peilingen van Maurice de Hond alsof ze leiding geven aan een beursgenoteerde onderneming en van dag tot dag moeten weten wat het aandeel doet. We zijn nog niet op de helft van deze kabinetsperiode of ze zijn alweer bezig met de volgende verkiezingen.

Een land besturen vraagt een langere adem dan dat. Ik zou het een goede zaak vinden om niet eens in de vier jaar maar eens in de zes of zeven jaar verkiezingen te houden. Zodat beleid dat wordt ingevoerd ook kan worden uitgevoerd.

Wat is jouw gouden tip voor startende ondernemers?

Ik heb er meer, maar mijn favoriete is: Als je je dromen wilt waarmaken, moet je eerst wakker worden. Mensen blijven vaak hangen in plannen maken. Ondernemen is ook gewoon: doen.

  • BEDRIJF: NOVON Schoonmaak 
  • WAT VOOR WIE: professionele schoonmaakdiensten voor bedrijven en instellingen in Noord- en Oost-Nederland
  • LEEFTIJD: 43
  • GEBOREN IN: Enschede
  • OPLEIDING: VWO
  • RELATIE: gelukkig getrouwd
  • KINDEREN: een tweeling van 13 (een jongen en een meisje)

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een antwoord