Onderneem het met…. Jan Peter Wiersema

Q&A met Jan Peter Wiersema. Over hemzelf en over de chambre d'hôte die hij samen met zijn vrouw Maud Fles runt in de Vogezen. Plus: zijn tip voor starters.

Jan Peter Wiersema zegde in 2007 zijn baan op om voor zichzelf te beginnen. Dat brengt zijn ondernemersleeftijd op zes.

Waarom wilde je destijds ondernemer worden?

Eind 2006 zaten Maud en ik in een klein hotelletje in Oeffelt. Tijdens een wandeling hadden we het erover dat we geen van beiden echt blij werden van ons werk. Ik was organisatieadviseur bij het ministerie van Justitie, Maud werkte in de polikliniek van een ziekenhuis. Ik vroeg aan haar: “Wat zou jij willen doen als je opnieuw kon beginnen?” Zij zei: “Misschien wel zo iets als dit hotelletje.”

Een prachtige oude villa die zich perfect leende voor wat wij wilden

Dat sprak mij ook aan: gasten ontvangen, voor hen koken, hen een onbezorgd verblijf bezorgen in een mooie omgeving. Toen zijn we ons gaan oriënteren op de mogelijkheden. Binnen een paar maanden hadden we een prachtige oude villa gevonden die zich perfect leende voor wat wij wilden, met een eigen park in de heuvels boven Remiremont. We hebben een bedrijfsplan gemaakt, dat hebben we laten doorrekenen door deskundigen in Nederland en in Frankrijk, en toen hebben we de knoop doorgehakt.

Wat beschouw je zelf als je grootste succes?

Er kunnen twee dingen gebeuren: het kan gaan of het kan niet gaan. We moesten het pand aan onze wensen laten aanpassen, de bedrijfsvoering in elkaar steken, een marketingplan maken, noem maar op. In die tijd zette je dan nog een advertentie in de NRC en in de Volkskrant, en eigenlijk bleek dat al genoeg om de eerste gasten te trekken. We hebben amper een opstarttijd gehad, de loop heeft er van het begin af aan in gezeten.

Waar het ons om ging, was het ondernemen zelf

Ons doel was niet per se om met Villa Moncoeur omzet te genereren en winst te maken. Dat doen we trouwens wel, zelfs meer dan we hadden voorzien. Waar het ons om ging, was het ondernemen zelf: die vrijheid op te zoeken, in het diepe te springen, er wat van te maken, voor eigen rekening en risico. Dat die droom in alle opzichten bewaarheid is geworden, is ons grootste succes.

Wat was je grootste mislukking?

Die zat niet zo zeer in Villa Moncoeur als wel in iets anders dat we ook samen doen als ondernemers. Sinds een paar jaar proberen we hier een maand of acht open te zijn en twee tot drie maanden te besteden aan een ontwikkelingsproject. Eigenlijk vormen die twee dingen samen ons concept als ondernemers.

Als we vandaag bedenken dat er iets gedaan moet worden, is het de dag daarna gebeurd

Zo zijn we de afgelopen twee jaar in Suriname geweest, in de Marron-gebieden, om daar te helpen community based tourism te ontwikkelen. In het begin heb ik me daar echt verkeken op het tempo waarin je dingen voor elkaar kunt krijgen. Als we in ons eigen bedrijf vandaag bedenken dat er iets gedaan moet worden, is het de dag daarna gebeurd. In zo’n project moet je je aanpassen aan het tempo van de mensen voor wie je het doet, en met wie.

Wat heb je daarvan geleerd?

Vanuit mijn verleden wist ik natuurlijk best dat je je als adviseur op het proces moet richten en niet meteen voor het product moet gaan. Maar toen ik eenmaal ondernemer was vond ik het heel moeilijk om daar nog naar te handelen. Ik heb echt weer opnieuw moeten leren om me daarin op te stellen als ondersteuner in plaats van als ondernemer. Maar het blijft kriebelen, zeker als ik te maken heb met instanties die niet op willen schieten. Volgend jaar willen we iets gaan doen in Tanzania, en dit staat bovenaan ons lijstje van leerpunten!

Wat is je volgende stap?

Voor de korte termijn hebben we met Villa Moncoeur geen grote plannen. Het is goed zoals het is. Ons perspectief is om dit nog een jaar of vier, vijf op deze voet te blijven doen. Wat we daarna gaan doen houden we open. Ofwel we gaan minder tijd aan het bedrijf besteden en meer tijd aan ontwikkelingsprojecten, ofwel we verkopen het bedrijf en we gaan ons helemaal op die projecten richten.

Wat is jouw gouden tip voor startende ondernemers?

Ik denk dat het voor iedereen die wil gaan ondernemen heel belangrijk is om het dichtbij jezelf te houden. Een dooddoener misschien, maar daarom is het nog niet minder waar. Anders beleef je er geen plezier aan, dan wordt het puur geld verdienen.

  • BEDRIJF: Villa Moncoeur
  • WAT VOOR WIE: kleinschalig hotel/restaurant in de Vogezen, met name gericht op gasten uit Nederland en Vlaanderen
  • LEEFTIJD: 55 
  • OPLEIDING: bedrijfskunde (Den Haag)
  • RELATIE: getrouwd
  • KINDEREN: geen

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een reactie