Ondernemers Digest, week 12

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

Het vertrouwen in de economie neemt toe. In Den Haag worden de messen geslepen voor een nieuwe ronde in het overleg over de VAR-verklaring. FNV Zelfstandigen begint daaraan met een nieuwe directeur, die zzp'er blijft. Dat en meer, in week 12 van 2014.

Als we op de statistieken mogen afgaan, krijgen zowel het bedrijfsleven als de consument steeds meer vertrouwen in de economie. Het CBS meldt voor de vierde maand op rij een stijging van de investeringen van bedrijven.

Ook de stemming onder consumenten is verder verbeterd, maar dat vertaalt zich nog steeds niet in een grotere koopbereidheidWij vinden dat niet gek, met een werkloosheid die doorstijgt tot bijna 9% en met prijzen van koopwoningen die blijven hangen op het niveau van elf jaar geleden.

Tevreden interimmers

Wie echt blije burgers wil spreken moet bij de interim-professionals zijn. Volgens bemiddelaar Interimpuls waardeert de gemiddelde interimmer de kwaliteit van zijn bestaan met een 7,6.

Die tevredenheid heeft alles te maken met de recente stijging van het aantal opdrachten en van de tarieven. Het best af zijn de interimmers die zelf voor hun opdrachten zorgen, het minst profiteren degenen die via bureaus werken.

ZZP'ers terug naar onderhandelingstafel over VAR

In Den Haag worden binnenkort de gesprekken hervat over de modernisering van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Eerder overleg daarover tussen het Ministerie van Financiën en de samenwerkende zzp-organisaties was mislukt.

Onder de toenmalige staatssecretaris Weekers dreigde er een enorme bureaucratie te ontstaan door het plan om opdrachtgevers en opdrachtnemers voortaan te verplichten elke nieuwe opdracht gezamenlijk door de Belastingdienst te laten goedkeuren.

Kijken of Wiebes het beter begrijpt

De zzp-organisaties hielden vast aan hun eigen alternatief: een eenmalig intake-gesprek voor startende zzp'ers bij de Kamer van Koophandel om de schijnzelfstandigen eruit te pikken en verder niet zeuren. Uiteindelijk liepen zij gefrustreerd weg uit het overleg.

Het afhaken van de zzp'ers was een politiek probleem voor Weekers, want die had juist van de Tweede Kamer opdracht gekregen er samen met hen uit te komen. Begin april keren de belangenorganisaties terug naar de onderhandelingstafel, om te kijken of zijn opvolger Eric Wiebes (ook VVD) het beter begrijpt.

Nieuwe directeur FNV Zelfstandigen blijft zzp'er

Bij een van die samenwerkende zzp-organisaties is ondertussen een nieuwe directeur aangetreden. FNV Zelfstandigen heeft in Henk Wesselo de opvolger gevonden van de per 1 maart vertrokken Linde Gonggrijp.

In een kennismakingsgesprek op de website van de vakbond laat Wesselo zich alvast kritisch uit over de strijd tegen schijnzelfstandigheid. Die is in zijn ogen volledig doorgeslagen.

 Om 3% probleemgevallen op de arbeidsmarkt op te lossen zetten we de rest stil (Henk Wesselo, FNV-Z)

Wat de VAR betreft pleit Wesselo ervoor om het beleid van de afgelopen jaren door te zetten totdat er werkelijk vernieuwende alternatieven zijn gevonden. "Het veranderen van het handhavingsbeleid of het introduceren van variaties op de VAR biedt geen enkele structurele oplossing."

Opmerkelijk is dat Wesselo, anders dan zijn voorgangster, niet bij de bond in loondienst komt maar zzp'er blijft. Dat sluit aan bij zijn achtergrond als adviseur en interim-manager.

De gedroomde BV

Een interessant artikel in het FD van 22 maart, onder de kop Slaap nog een nachtje voordat u switcht naar de gedroomde bv. Voor ondernemers met een goed lopende eenmanszaak kan omzetting naar een besloten vennootschap aantrekkelijk zijn. Zeker als het de bedoeling is om vermogen op te bouwen voor latere investeringen. Maar voor de gemiddelde zzp'er voldoet de eenmanszaak nog steeds prima. 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.