Ondernemers Digest, week 15

Onze selectie uit wat er in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat het leven van ondernemers raakt.

De Nederlandse economie doet het een stuk slechter dan die van de omringende landen. Volgens SER-voorzitter Wiebe Draijer komt dat door een "negatieve wisselwerking" tussen de woningmarkt, het bankwezen en het pensioenstelsel. In zijn vandaag gepubliceerde macro-economische verkenning pleit hij dan ook voor een samenhangende aanpak van deze pijnpunten.

Dat klinkt allemaal mooi en prachtig. Totdat de SER-voorzitter daaraan toevoegt dat zijn recept tegen de crisis ook helpt om "voor werknemers en werkgevers" onzekerheden op de arbeidsmarkt te verminderen.

Even denken… Wiebe Draijer, was dat niet de man die bij zijn aantreden als Chef Polder de bonden en de bazen een dikke veer in de kont stak – zonder ook maar een woord vuil te maken aan de derde macht in onze economie, de zelfstandigen zonder personeel?

De laatste loonslaaf

ZZP'ers komen maar op één plek voor in het verhaal van Draijer, waar hij het heeft over de woningmarkt. Dan noemt hij hen als een van de groepen die gebaat zouden zijn bij meer kwalitatief goede huurwoningen en ruimhartiger hypotheekvoorwaarden. Dat willen we allemaal wel, maar doe er maar eens wat aan.

Er wordt in deze macro-economische verkenning dus weer eens ouderwetsch gepolderd. Waar het zelfstandigen aangaat betekent dat: voor u, over u, zonder u. Op 19 april wordt het  verhaal besproken in de plenaire SER-vergadering. Het valt te hopen dat Esther Raats – Coster en Linde Gonggrijp dan samen stevig aan de bel trekken.

Als deze vertegenwoordigers van het Platform Zelfstandige Ondernemers en FNV Zelfstandigen er niet waren om als plaatsvervangend (!) SER-lid de belangen van zzp'ers te behartigen, zouden werkgevers en werknemers gerust blijven polderen tot het ontslag van de laatste loonslaaf.

Vuige kapitalisten

Begin deze week meldde De Volkskrant dat een simpele "belastingvereenvoudiging" gepensioneerden en ondernemers tot 180 euro per maand bleek te kosten. Zonder dat de schatkist daar iets mee opschiet, want de integrale opbrengst van de maatregel wordt naar de werknemers gesluisd. Die hoeven sinds 1 januari geen belasting meer te betalen over het deel van hun ziektekostenpremie dat door hun werkgevers wordt betaald.

De ouderenbonden, de PVV en 50PLUS stonden meteen op hun achterste benen vanwege deze gedwongen inkomensoverheveling. Vreemd genoeg werd niets vernomen van de kant van de zelfstandige ondernemers en hun organisaties. Terwijl die toch ook 4% van hun besteedbaar inkomen zien verdwijnen naar de werknemers in loondienst.

Dachten die soms dat wie wordt geschoren vooral heel stil moet blijven zitten? Of was het een gevalletje van succesvolle framing door staatssecretaris Weekers? In de sommen die hij na een WOB-procedure bekend moest maken had hij het behalve over "werknemers" en "gepensioneerden" niet over "ondernemers", "zelfstandigen" of "zzp'ers" maar alleen over "directeuren-grootaandeelhouders" (DGA's).

"Grootaandeelhouders", dat klinkt naar vuige kapitalisten – en die mogen ook van De Volkskrant rustig worden geplukt. Alleen zijn de meeste DGA's helemaal geen grootverdieners maar gewoon zelfstandigen met een bv-tje. Bovendien worden niet alleen zij maar ook de ruim 800duizend zzp'ers met deze greep in hun portemonnee geconfronteerd. Wie heeft hier zitten slapen?

"Bewijs van ondernemerschap" alsnog in bespreking

Vorige week konden we hier al melden dat de "VAR-module" flink vertraging heeft opgelopen. Staatssecretaris Weekers was van plan daarmee helderheid te brengen in de verhouding tussen opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel. Voor 1 januari 2015 komt die web-tool er niet.

Dat gaf nieuwe hoop aan de belangenorganisaties van zzp'ers die als alternatief voor de VAR-module een eigen "Bewijs van Ondernemerschap" hadden voorgesteld. De staatssecretaris zag daar in eerste instantie niets in, omdat het probleem van de schijnzelfstandigheid daarmee niet werd opgelost. Deze week herhaalde hij dat standpunt nog eens in de Tweede Kamer.

Toch zeggen de bedenkers van het VAR-alternatief, waaronder de Stichting ZZP Nederland, dat zij daar inmiddels over in gesprek zijn met ambtenaren van Financiën. Dat was donderdag voor D66-kamerlid Wouter Koolmees mede aanleiding om een motie aan te houden waarin hij op zo'n overleg aandrong.

Het wachten is nu op een nadere brief van het kabinet over de positie van zzp'ers. PvdA-kamerlid Mei Li Vos heeft al laten weten daar vol spanning op te wachten en er een afzonderlijk algemeen overleg (AO) aan te willen wijden als die er eenmaal is.

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een reactie