Ondernemers Digest, week 46

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt.

Is Nederland al uit de recessie? Klaas Knot van De Nederlandse Bank had “het gevoel” van wel, maar zijn collega’s vinden dat voorbarig. Als er al sprake is van herstel, dan pas in het vierde kwartaal. Ondernemers moeten nog even op de tanden bijten, zeker als zij afhankelijk zijn van de consumentenmarkt. Wie toch wat te lachen wil hebben moet bij Sanne van Zoest zijn, die met haar bedrijf Alles Lach aan kop gaat in de race om de Freelancer Of The Year Awards.

“Het kan vriezen en het kan dooien”, zetten de economen van de Rabobank deze week boven hun analyse van de Nederlandse conjunctuur. Op basis van de cijfers die nu voorhanden zijn kan geen eenduidige conclusie worden getrokken over de economische ontwikkeling. Pas halverwege deze maand hebben we wat meer houvast, als het CBS met voorlopige cijfers komt over het derde kwartaal.

Vertrouwen

Aan de pluskant kunnen we noteren dat het producentenvertrouwen is toegenomen, net als de inkoopmanagersindex. Dat klopt met de kleine groei van de industriële productie die het CBS deze week rapporteerde. Ook het consumentenvertrouwen is de afgelopen maanden een tikje verbeterd, maar dat heeft niet geleid tot een hogere particuliere consumptie. Begrijpelijk, want het beschikbare inkomen blijft dalen. Dan houden mensen gewoon de hand op de knip.

Steeds meer ondernemingen hebben moeite met terugbetalen van leningen

De werkloosheid heeft zich even gestabiliseerd, maar dat zo maar weer kunnen veranderen als bedrijven verder gaan snijden in de kosten. De kans daarop is best groot, want het aantal faillissementen blijft op een hoog niveau. Beter zal dat voorlopig ook niet worden, getuige de recente waarschuwing van de ING dat steeds meer ondernemingen moeite hebben met het terugbetalen van hun leningen.

Problemen bij de midcaps

Volgens Het Financieele Dagblad steeg het percentage wanbetalers onder zakelijke klanten van de ING van 6% in het tweede kwartaal naar 7% in het derde kwartaal. Het aantal problemen bij klanten uit het midden- en kleinbedrijf bleef constant. De problemen zitten hem vooral in de categorie net daarboven, bij de midcaps.

Volgende week komt het CBS eerst met nieuwe cijfers over het aantal faillissementen (maandag), dan over de internationale handel en over de omzet in de detailhandel (woensdag), en uiteindelijk dus met de eerste ramingen van de economische groei en het aantal banen. Altijd interessant, maar zeker als u ondernemer bent in een sector die gevoelig is voor schommelingen in de conjunctuur.

Lachworkshops

Van het ZZP-front kwam deze week weinig nieuws, of het moest zijn dat er een nieuwe koploper is bij de Freelancer Of The Year Awards. De ranglijst wordt nu aangevoerd door Sanne van Zoest uit Rotterdam. Met haar bedrijf Alles Lach geeft zij lachworkshops en andere positieve trainingen. Zij heeft inmiddels een royale voorsprong op filmbewerker Jorrit Monnen en coach Fardy Bachdim die de tweede plaats delen. Stemmen kan nog tot en met 31 december. 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een antwoord