Ondernemers Digest, week 5

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

Het CBS ziet nieuwe tekenen van economisch herstel. Ondernemers kunnen de komende jaren weer terecht bij Qredits voor kredieten tot 150.000 euro. Zelfstandigen die via bemiddelingsbureaus werken hebben van de fiscus niets te vrezen – zo lang zij zich aan de regels van het spel houden. En de SER vindt zichzelf nog steeds heel representatief. Allemaal in week 5 van 2014.

"De vakbeweging in de SER vertegenwoordigt (…) een heel groot deel van de werknemers niet en de werkgeversorganisaties vertegenwoordigen de 800.000 zzp’ers niet." Een opmerkelijke quote van Paul Schnabel in een interview deze week met het FD. De voormalig directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau is kroonlid van de Sociaal Economische Raad en weet als geen ander hoe daar de hazen lopen.

Schnabel deed zijn uitspraak vlak nadat de SER had besloten dat het voor de komende jaren niet nodig is om zijn eigen samenstelling te wijzigen. Ondanks de opkomst van de zzp'ers, de leegloop bij de bonden en de scheuren in het werkgeversfront blijft alles bij het oude. Aan werknemerskant mag het FNV dus 8 leden blijven leveren, het CNV 2 en MHP 1. Aan werkgeverskant houdt VNO-NCW 7 zetels, MKB-Nederland 3 en LTO Nederland 1.

Geen zin te om onder de paraplu van werknemers of werkgevers te opereren (Zelfstandigen Bouw)

Als het zzp-geluid doordringt in de SER, is dat dus nog steeds alleen maar dankzij de goede wil van FNV en VNO-NCW. Die hebben tijdelijk een plaatsvervangende zetel afgestaan, respectievelijk aan FNV Zelfstandigen (nu nog Linde Gonggrijp) en het Platform Zelfstandige Ondernemers (Esther Raats-Coster).

Andere belangenorganisaties van zzp'ers hebben minder interesse in de SER. Stichting ZZP Nederland vindt dat ze op andere plekken effectiever kunnen zijn. Zelfstandigen Bouw, dat deze week nog klaagde geen gehoor te vinden in de polder, zegt geen zin te hebben om onder de paraplu van werknemers of werkgevers te opereren.

Aantrekkende conjunctuur

Als we het CBS mogen geloven worden de economische vooruitzichten stapje voor stapje beter. Vergeleken met december vorig jaar verbeterde in januari het producentenvertrouwen en daalde het aantal faillissementen. De consumptie door huishoudens vertoont ook een opgaande lijn, al ligt die nog wel onder de langjarige trend.

Krediet voor ondernemers

Ondernemers die willen inspelen op de stijgende conjunctuur en daar extra geld voor nodig hebben, kunnen ook de komende jaren nog terecht bij Qredits. Het fonds is deze week aangevuld met een lening van 61 miljoen euro, verstrekt door een consortium van banken en verzekeraars. In totaal zit er nu 121 miljoen in de pot, voor 2000 microkredieten aan ZZP'ers en 400 grotere kredieten aan het MKB. Volgens de beheerders is dat genoeg tot eind 2016.

Zelfstandig blijven ondanks bemiddeling  

Ongeveer een op de tien zzp'ers werkt via een bemiddelings- of detacheringsbureau. Voor hun fiscale status als zelfstandig ondernemer kan dat problemen opleveren. Dat merkten eind vorig jaar tientallen zzp'ers in de zorg. De Belastingdienst trok hun VAR-wuo in omdat zij de facto in loondienst zouden zijn bij hun bemiddelaar.

Fiscale bedrijfsongevallen voorkomen

Het blog ZZP'er Worden publiceerde deze week een paar handige tips voor zelfstandigen die dit soort fiscale bedrijfsongevallen willen voorkomen:

  • Wanneer je 100% wordt bemiddeld bij meerdere opdrachtgevers ligt de verantwoordelijkheid voor de werkzaamheden en het risico dat je opdrachtgever niet betaalt bij jou. De belastingdienst zal dan niet snel je VAR intrekken.
  • Verder wordt erop gelet of je de bemiddelaar een vergoeding betaalt voor het in contact brengen met de opdrachtgever, of je zelf de opdrachtgever een factuur stuurt en of deze ook aan jou wordt betaald, en of er sprake is van een contract tussen jou en de opdrachtgever.
  • In principe kun je langere tijd voor één bemiddelaar werken, mits je via die bemiddelaar bij verschillende opdrachtgevers actief bent. Om geen risico te lopen is het echter verstandig om ook geregeld eigen opdrachten te hebben die jezelf hebt verkregen, aldus ZZP'er Worden.
Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.