Ondernemers Digest, week 50

Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt.

December is voor de middenstand altijd een belangrijke maand. Na anderhalf jaar recessie geldt dat nu meer dan ooit. Cijfers over de omzet met Sinterklaas zijn er nog niet, maar de economische ontwikkelingen geven weinig aanleiding tot optimisme.

In de aanloop naar Sinterklaas waren de verwachtingen van de middenstand hoog gespannen. Belangenbehartiger Detailhandel Nederland rekende op een extra omzet van ruim 500 miljoen euro, waarvan zo'n 225 miljoen voor rekening zou komen van webwinkels. Wat daarvan bewaarheid is, weten we pas als het CBS begin februari met de kwartaalcijfers komt. De eerste tekenen zijn niet heel gunstig. Winkeliers die wij spraken vertelden dat de handel vorige week flink aantrok, maar dat het na het weekend al gauw weer rustiger werd.

Omzet opnieuw gedaald

Die observaties uit de praktijk zouden beter passen bij de feiten en cijfers over de afgelopen maanden dan bij de optimistische verwachtingen van Detailhandel Nederland. Uitgerekend deze week kwam het CBS met zijn Monitor detailhandel over het derde kwartaal. Daaruit bleek dat de omzet opnieuw was gedaald. De food-sector verbeterde zich iets, terwijl de non-food juist harder achteruit ging. Alleen postorderbedrijven en webwinkels noteerden een omzetstijging, van gemiddeld 7,5 procent.

Record-aantal faillissementen

Geen wonder dat het aantal faillissementen binnen de detailhandel sterk is gestegen. In totaal moesten de afgelopen drie maanden 245 winkels hun deuren sluiten, bijna 38 procent meer dan in het derde kwartaal van 2012. Het totaal voor dit jaar staat nu op 670, het hoogste aantal in de afgelopen twintig jaar.

De precaire situatie van het midden- en kleinbedrijf zien we terug in de stijging van het aantal aanvragen voor leningen bij Qredits. Die waren eigenlijk bedoeld voor bedrijven die willen groeien en investeren, vertelde directeur Elwin Groenevelt aan Nu.nl maar de meeste aanvragers zijn ondernemers die het water aan de lippen staat.

Verder in het nieuws

Staatssecretaris Weekers legde deze week een motie naast zich neer waarin de kamerleden Oosenbrug (PvdA) en Van der Linde (VVD) hem vroegen om de koppeling ongedaan te maken tussen het burgerservicenummer van zzp'ers en hun btw-nummer. Belangenorganisaties vonden de Tweede Kamer aan hun zijde in hun vrees dat identiteitsdiefstal daardoor wel heel makkelijk zou worden. Weekers beroept zich op Europese afspraken en wil pas wat doen als hij meer fraudemeldingen krijgt dan tot nu toe.

Diezelfde staatssecretaris probeert nog steeds de webmodule van de grond te krijgen die de VAR-verklaring moet vervangen. Daarmee kunnen zzp'ers aantonen dat de fiscus hen als ondernemer ziet. ZZP-organisaties vreesden dat de webmodule te ingewikkeld zou worden en stelden als alternatief hun eigen Verklaring van ondernemerschap voor. Daar zag Financiën weer niks in. Er wordt nog steeds overlegd, maar op de uitkomst is in elk geval Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen niet gerust. "Ik vraag me af hoe lang verder doorpraten nog in het belang van mijn leden is", zei zij vandaag tegen ons.

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een reactie