Onze wekelijkse selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat ondernemers raakt

STEUN RO

Tegenstrijdige gegevens, van het CBS: de economie balanceert tussen crisis en herstel. Ondertussen vierden wij van TPO Magazine onze eigen Week van de ZZP'er, met dagelijks een extra dosis nieuws en achtergronden. Week 8 was dat, van 2014.

De producenten hebben er zin in. Dat is altijd een goed teken voor de economie. In december 2013 investeerden bedrijven 20 procent meer in auto's, machines en gebouwen dan in dezelfde maand van 2012. 

Consumentenvertrouwen

Ook het vertrouwen van consumenten groeit. In de laatste maand van 2013 besteedden zij 0,7 procent meer aan goederen en diensten dan in december 2012. Dat was wel vóór de accijnsverhogingen van 1 januari.

Het consumentenvertrouwen kan een extra impuls krijgen als het klopt dat de huizenprijzen zich aan het stabiliseren zijn. Het CBS denkt in elk geval van wel. Het feit dat er sinds 1953 niet meer zo weinig vergunningen voor nieuwbouw zijn aangevraagd als in 2013 houdt het aanbod binnen de perken, terwijl de vraag aantrekt. 

687.000 mensen zonder werk

Minder hoopgevend is dat het aantal werklozen in januari weer met 10.000 is toegenomen. Er zitten nu 687.000 mensen zonder werk, oftewel 8,6 procent van de beroepsbevolking. En het einde is nog niet in zicht.

Ondernemerschap

Op maandag openden wij hier onze Week van de ZZP'er met een interview met Erik Stam aka @EshipRules. Hij is hoogleraar in de economie van ondernemerschap en innovatie aan de Universiteit Utrecht.

ZZP'ers dragen weinig bij aan innovatie (Erik Stam)

Stam betwijfelt of zelfstandigen zonder personeel wel echte ondernemers zijn. Daarvoor dragen zij te weinig bij aan innovatie. Tenminste: nu nog. Maar dat kan veranderen, moet hij toegeven.

"Heksenjacht"

Dinsdag berichtten wij opnieuw over de "heksenjacht" op zzp'ers in de zorg. Die breidde zich uit naar het onderwijs toen de belastingdienst Saxion Hogescholen verbood om nog langer zelfstandigen les te laten geven. Dit tot grote vreugde van de bij het FNV aangesloten onderwijsvakbond AOb.

Explosief

Op woensdag vroegen wij ons af of het waar is dat het aantal zzp'ers explosief groeit. Nuanceringen zijn altijd lastig, maar in dit geval was er geen ontkomen aan.

Wat dacht u van de uitholling van de arbeidsparticipatie?

Ja, het aantal zelfstandigen zonder personeel is de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen. En nee, niet explosief. Want minder dan het aantal flexwerkers, om maar iets te noemen. En wat dacht u van de uitholling van de arbeidsparticipatie?

Handboek

Donderdag bespraken wij het Handboek Zelfstandigen 2014 van Tijs van den Boomen. Alles wat u moet weten om als kleine zelfstandige uw eigen bedrijfje te runnen. Gedetailleerd, helder uitgelegd, en bovenal: betrouwbaar. Wij mopperden slechts over het ontbreken van een webversie met updates.

Schijnzelfstandigheid

Vrijdag vonden wij in een rapport van de Erasmus Universiteit bevestiging voor onze indruk dat het wel losloopt met die veelbesproken schijnzelfstandigheid. Zo blijkt hooguit 2 tot 3 procent van de zzp'ers eerst door hun werkgever te zijn ontslagen om daarna als zelfstandige terug te keren.

Weer een Haagse mythe doorgeprikt

Weer een Haagse mythe doorgeprikt, en dat nog wel op kosten van het ministerie van Economische Zaken. 

De Avond van de ZZP'er (Amsterdam, 27/2)

Donderdag 27 februari organiseert TPO Magazine De Avond van de ZZP'erIn een programma van een uur praat Pierre Spaninks u bij over de plannen van het kabinet met het zzp-pensioen, de VAR en de zelfstandigenaftrek. Bespreekt hij de voornaamste partijen die zich tegen de zzp'er aan bemoeien. En vertelt hij wat hij zelf doet om daar zo min mogelijk last van te hebben. 

  • Locatie: Torpedo Theater 
  • Adres: Pieterspoortsteeg 33, Amsterdam
  • Datum: donderdag 27 februari
  • Aanvang: 20:30 uur
  • Kaartjes: 6 euro
  • Reserveren: reserveren@torpedotheater.nl
  • Telefoon 020 4284993 (9:00-17:00)
    Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.