De vermiste Ingrid Visser en Lodewijk Severein werden na twee weken gevonden. In een boomgaard vol citroenen, net buiten de Spaanse stad Murcia.

STEUN RO

Om precies kwart over zes in de namiddag barst het onweer los boven de boomgaard aan de rand van het Spaanse dorp Alquerias. Het zal niet lang meer duren voor er niets meer te zien is van de twee ondiepe graven onder een sinaasappelboom, op amper 50 meter van de doorgaande weg. De laatste rustplaats van Ingrid Visser en Lodewijk Severein.

Het is een dorp van weinig tot niets, op 20 minuten rijden van de stad Murcia. Een van de velen die langs een bochtige weg bereikbaar zijn vanuit de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Veel rotondes en stoplichten onderweg. Ingrid en Lodewijk hebben daar niets meer van meegekregen. Ze lagen in de achterbak, verdeeld over vuilniszakken. Romd en ledematen van elkaar gescheiden. De enige manier waarop de twee boomlange, voormalige sporters ongezien vervoerd konden worden.

Finca

Cameraploegen hebben bezit genomen van de 600 hectare grote boomgaard, met aan de rand een onbewoonde boerderij van twee verdiepingen hoog. Op enkele meters van elkaar hangen bomen vol citroenen, sinaasappels, vijgen. De politie heeft het terrein vrij gegeven, de lichamen weggehaald en het sporenonderzoek ter plekke afgerond.

Juan Endande Garillo (72) kijkt nog steeds vol ongeloof naar de omgewoelde grond. ,,Ik heb 30 jaar op deze finca (boerderij) gewerkt en kan me niet voorstellen dat zoiets kan gebeuren”, aldus de getaande zeventiger. ,,Het moet een kenner van het terrein zijn geweest. Iemand die hier heeft gewerkt of het gebied goed kent.”

Kenners

Juan heeft een punt. De boomgaard is alleen bereikbaar via een derderangs, afgetrapt weggetje, met een scherpe bocht naar links onder een viaduct door. Een route voor kenners, die zelfs in het dorp Alquerias bij de meeste inwoners onbekend is. ,,En een plek voor mensen bij wie koud bloed door de aderen stroomt”, vult de 72-jarige verontwaardigd aan.

De drie verdachten, twee Spanjaarden en een Roemeen, zijn inmiddels over gebracht naar het politiestation van San Andres in Murcia. De bewakingsbeelden die gemaakt zijn in de auto waar de zwarte Fiat Panda van het stel is gevonden, hebben ze uiteindelijk de das omgedaan. Eén van de verdachten, Juan Cuencas Llorente, voormalig manager van de volleybalploeg waar Ingrid Visser voor uitkwam tussen 2009 en 2011, werd herkend, opgepakt en leidde de politie naar de boomgaard.

Het is een huiveringwekkend idee. Dat Ingrid en Lodewijk op een plek vlak bij de stad ze thuis waren, jaren woonden, werkten, leefden, uiteindelijk hun onvrijwillige laatste rustplaats vonden. ,,Ik moet en zal weten wat er is gebeurd”, zegt Juan, geëmotioneerd. Met hem zijn er velen.

Eerder verschenen in bij De Persdienst aangesloten kranten

Geef een antwoord