Ook de dames en heren die er zelf werken moeten er soms nog een beetje aan wennen, net zoals bezoekers. Nieuweindie-sensaties van de andere kant van de oceaan klinken uit de boxen, soms moet een gast zijn of haar stem verheffen om boven de muziek uit te komen. Het bier is er lekker en herinnert aan hippe etablissementen boven de rivieren, maar daar betaal je ook een soortgelijke prijs voor.

STEUN RO

Sinds enkele maanden wordt het steeds beter zichtbaar, de pogingen van de gemeente om Tilburg ook op de kaart te zetten als ‘hippe stad’. Vraag een buitenstaander naar zijn of haar mening over Tilburg, en je zult vooral steekwoorden zoals ‘studenten’ en ‘arbeidersstad’ horen. “Alle hoogopgeleide studenten trekken na hun studie hier weg, omdat er gewoon -nog- niet zoveel voor hen is,” vertelde een ambtenaar me.

De gemeente wil dat tij keren, onder andere door het aantrekken van dingen waarhipsters, yuppenen de bevolkingsgroep die onder gerelateerde noemers op af komen. Hippe café’s, koffietenten, marktjes, festivals, vintage per kilo,underground bandjes en artiesten die optreden: allemaal schiet het als paddestoelen uit de grond.

Op een van de laatste zonovergoten dagen van het jaar kruiptdat publiek dat zo gekoesterd wordt door de gemeente ook uit hun hollen, om plaats te nemen op dure terrassen en nonchalant cocktails en speciale biertjes te drinken. Meestal loopt het alsof men niet beter weet, tot er een luidruchtige familie binnenkomt die met veel bombarie de kroeg binnen komt lopen. Al voor dat iedereen goed en wel zit, briest de vader des huizes door de zaak heen. “Drieënhalve euro? Over mijn lijk!” briest hij terwijl hij de menukaart inspecteert. Gauw maant hij zijn vrouw en kinderen richting de uitgang. “Kom op, we gaan snel naar een plek waar de klant wel gewaardeerd wordt. Drieënhalve euro voor een beetje bier, dat dacht ik dus éffe niet!” bijt hij het personeel toe.

De bediening kijkt even vertwijfelend om zich heen, maar het publiek nipt stug door aan de dure drankjes. “Genieten, dat mag toch wel wat kosten?” giechelt een studente tegen haar tafelgenoot.