Na een bezoek aan een Franse lingeriewinkel wil Marloes Elings weten wat perfecte borsten zijn. Ontwerpers zijn zonneklaar: die van 17- tot 25-jarigen. Iedere bh poogt die perfectie na te bootsen. Dat voelt vreemd als je best tevreden bent met je 54-jarige boezem.

STEUN RO

Tuurlijk, zei de vrouw in het Franse lingerie-winkeltje in het (toen nog) niet-oranje Charlieu. “Als jij denkt dat 75D je maat is, ga je gang. Maar ik weet zeker dat je de Franse maat 95A nodig hebt.” Ze keek me geamuseerd aan van boven haar leesbril. Terwijl mijn lief de voormalige benedictijnerabdij van Sain-Fortuné bewonderde, wurmde ik mij in een van haar handgemaakte, beugelloze bh’s. De corsetiére had gelijk. En de tweede keer ook, nadat ik beweerd had dat mijn borsten in mijn eigen bh pronter stonden dan in haar handgemaakte bandeau en zij dit ontkende.

Ze pakte een meetlint en beval mij om mijn eigen bh aan te doen en mijn shirt. Geconcentreerd mat ze de afstand tussen mijn sleutelbeen en mijn tepel. En deed dat opnieuw nadat ik haar bandeau had aangetrokken. “Kijk. Je borsten hangen minder als je jezelf niet in van die beugels vastzet. Maar jullie denken allemaal dat het niet zo is. Je bent de zoveelste vrouw die ik dit laat zien.” Hoofdschuddend: “En ja, ik heb altijd gelijk.”

Borstenfeminist

Was ik in handen gevallen van een borstenfeminist? Zo eentje die tegen beugelbh’s is omdat zo’n bustehouder een ‘borstverpakking is volgens de eisen van mannen in plaats van die van vrouwen’, zoals de Amerikaanse historicus Marilyn Yalom schrijft in ‘de Geschiedenis van de borst’. Of heeft deze Française een punt? En blijven borsten steviger als je ze niet ondersteunt met een beugel?

Frans onderzoek zou haar pleit onderschrijven, zei ze. Maar een beetje googlen laat zien dat die studie sinds 1997 om de zoveel jaar het nieuws haalt, maar niet meer is dan nattevingerwerk. Slechts een paar honderd vrouwen vulde een vragenlijst in, maar geen woord over de leeftijd van deze dames. Hun gewicht, of nog belangrijker, de bh-maat. Toch haalt dit vermaarde onzinverhaal keer op keer het nieuws. Blijkbaar zijn niet-hangende borsten enorm nieuwswaardig. Hoe kan dat? En wat is er eigenlijk mis met hangende borsten? Ja, als je er last van hebt. Maar anders?

Op zoek naar antwoorden, krijg ik van de Brand & Channel Marketeer van lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers een instagramfilmpje toegestuurd. Dekkers zegt immer dat ze lingerie maakt om vrouwen zelfvertrouwen te geven, en zich goed te laten voelen. In het filmpje geeft ze samen met hoofdontwerpster Miranda Martinez advies. De twee vertellen dat meisjes van 16, 17, 18 jaar de perfecte borstlijn hebben. Dekkers zegt in het filmpje dat ‘de beugel een foefje is om hangtieten te herstellen en weer een mooi décolleté te bouwen’. Lees: weer de borstlijn van een tiener te krijgen.

Lidewij van Twillert vindt de leeftijden die Dekkers en haar kompaan noemen ‘wel heel jong’. “Dan groeien borsten nog. Ik vind de borsten van een 25-jarige iets reëler.” Van Twillert gebruikt 3D-technieken om op maat gemaakte beugels -‘dat zorgt voor een kleine lift’- voor bh’s te maken. Zij haalt een Brits onderzoek aan dat ik tijdens mijn zoektocht vaak tegenkom. Daaruit blijkt dat de perfecte borst 45 procent van de borst boven de tepel heeft en 55 procent daaronder. Met tepels die in een hoek van 20 graden omhoog wijzen. En yep: dat zijn de borsten van meisjes en jonge vrouwen.

Perfecte borst en tijdgeest

In het geschiedenisboek van de al eerder genoemde Marilyn Yalom wordt duidelijk dat het beeld van de perfecte borst onderhevig is aan de tijdsgeest. In de veertiende eeuw bijvoorbeeld, bonden vrouwen met grote borsten repen doek om hun borstkas om zo de vorm van kleine borsten na te bootsen. Tussen 1500 en het midden van de 17de eeuw eiste de mode nu eens dat vrouwen een platte borst hadden, en dan weer dat ze hun borsten zo groot mogelijk lieten lijken. Rond 1816 was het modisch dat de borsten met behulp van een korset ver uiteen waren geplaatst. En eind 19de eeuw waren vullingen niet aan te slepen omdat grote borsten helemaal hip waren.

De komst van de bh in het begin van de 20ste eeuw veranderde weinig aan dit wisselende beeld. In de jaren ’20 probeerden vrouwen hun borst zo plat mogelijk te krijgen. Maar na de Tweede Wereldoorlog was de torpedo-bh modieus. En ja, dat zag er net zo uit als dit woord doet vermoeden. In de jaren ’60 en ’70 werd de platte borst weer hip, terwijl in de jaren ’90 de Wonderbra een hit werd: iedereen wilde weer volle borsten.

Ik wil vooral een bh die lekker zit. Een die de natuurlijke vorm van mijn borsten accentueert. En nee, dat betekent niet dat mijn buste hoeft te ogen als die van een 20-jarige. Ik ben 54. En in niet ontevreden met mijn lichaam. Mag ik gewoon een bh die past? En die het lijf viert dat bij mijn leeftijd hoort?

* die 75D was mij aangemeten in een Nederlandse lingeriewinkel.

 

Fleurs Pois & cie

Deze lingerie zonder beugels is bedacht en gemaakt in het Franse Ligny. De ecologische katoen wordt bedrukt in Villefance-sur-Saône. De slipjes en bh’s worden ontworpen en gemaakt door corsetiéres in Bourg-en-Bresse en St. Ferréol.

www.fleurspoisetcie.com

Marlies Dekkers

De nieuwe collectie van Dekkers, dit seizoen gebaseerd op Agatha Christie, is net uit.

https://www.marliesdekkers.com/nl-nl/home

Arí van Twillert

De nieuwe collectie van Lidewij van Twillert, onder de labelnaam Arí van Twillert, wordt 27 november op de Fashionclash in Maastricht gepresenteerd .

https://arivantwillert.com/

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
Ik ben een slasher– dank! @petraterdoest – zoals de Amerikanen het noemen. Ik schrijf, maak radio, -soms- webtelevisie en coach collega’s én radioprogramma’s. Mijn drijfveer: passie voor de journalistiek. Op dit kanaal zal ik vooral profielen publiceren, opinies spuien en op reportages trakteren.