Op verkiezingspad – Nederlanders

Tot en met de Duitse Bondsdagverkiezingen, komende zondag 22 september, verschijnen hier bij DNP weetjes, anekdotes, eigenaardigheden, bijzonderheden en gewoon feiten van het verkiezingspad. Aflevering 2: hoe de Nederlandse minister van Financiën Europa's structurele falen symboliseert.

Dijsselbloem

Kijk aan. Ineens is Europa dan toch onderwerp in de Duitse campagnes. Nou ja, in de media. Dat hebben we te danken aan 'onze' Jeroen Dijsselbloem. Want, schrijft de Berlijnse Tagesspiegel, Dijsselbloem verplicht als voorzitter van de Eurogroep andere Europese landen om zich te houden aan de drieprocentsnorm, maar als Nederlandse minister van Financiën houdt hij zich daar zelf niet aan. 'En er gebeurt niets! Zelfs dit is geen aanleiding voor de partijen om over de fundamentele Europse crisis te debatteren,' schrijft de Tagesspiegel. Reden: alle Duitse middenpartijen zijn het met elkaar eens over Europa. Maar wie over dit soort Europese ongerijmdheden weigert te discussiëren, meent de krant, laat een enorme kans liggen.

Nieuwtje

Ook Duitsers gaan met hun tijd mee. Tot nog toe stopten de peilingen enkele dagen voor de Bondsdagverkiezingen. Maar dit keer gaan de ‘Meinungsforscher' gewoon door tot op D-Day. En laten die peilingen nu best verrassend zijn. Zo storten de, door hun pedofilie-verleden geplaagde, Groenen steeds nadrukkelijk in de afgrond: de partij staat inmiddels onder de tien procent. En de eurokritische professoren van Alternative für Deutschland (AfD) halen in sommige peilingen de kiesdrempel van vijf procent. Zowel op rechts als op links is er geen meerderheid,  dus lijkt de Bondsrepubliek af te stevenen op een 'grote coalitie' van christen-democraten en sociaal-democraten:  CDU/CSU en SPD. In Duitsland heet zo'n verbond 'zwart-rood'.

Nederlanders

Het zijn nog niet de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar de belangstelling in Nederland voor de Bondsdagverkiezingen is tamelijk groot. Zo loopt een groep van dertig studenten uit Amsterdam deze dagen in Berlijn mee met de campagnes van de verschillende partijen. De studenten praten met politici, ondernemers, journalisten en met Nederlanders die in Berlijn wonen en werken. In De Melkweg in Amsterdam heeft zondagavond op verkiezingsdag bovendien de 'Kanzlernacht' plaats, met optredens van een groot aantal sprekers. Steeds meer lijkt Duitsland ook in de Nederlandse perceptie de plaats in te nemen die het land gezien het economische, politieke en demografische gewicht toekomt: als leider van Europa.

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie