Oranjespeelstad Salvador zonder politie

NIEUWS // Met nog minder dan twee maanden te gaan voordat het Nederlands elftal er zijn eerste WK-wedstrijd speelt, heeft de militaire politie in Salvador – toch al de op twaalf na gewelddadigste stad ter wereld – het werk neergelegd. De Braziliaanse regering zet het leger in.

Let op: updates onderaan

Dinsdagavond besloten zo’n tienduizend militaire politieagenten in de Braziliaanse deelstaat Bahia, waarvan Oranjespeelstad Salvador de hoofdstad is, het werk neer te leggen. De stakende agenten zijn het niet eens met plannen van de deelstaatregering van Bahia om de militaire politie in de deelstaat ingrijpend te hervormen. De militaire politie is het korps dat in Brazilië verantwoordelijk is voor de ordehandhaving.

“Mét politie is er al paniek op straat, moet je je voorstellen zonder,” twitterde lokale radioverslaggever Heyder Mustafa, die de stakingsbijeenkomst bijwoonde.

Openbare leven komt stil te liggen

Nog geen half uur nadat de staking afgekondigd werd, ging een grote groep jeugdige criminelen op rooftocht in een supermarkt in de gegoede wijk Rio Vermelho; elders werd een luxe grillrestaurant overvallen. Buschauffeurs reden uit angst hun bussen in allerijl naar de garage. Het is waarschijnlijk nog maar het begin.

Toen de militaire politie van Bahia in februari 2012 het werk neerlegde kwam het openbare leven in Salvador en in verscheidene steden in het binnenland enige dagen lang volledig stil te liggen. Scholen, winkels en restaurants sloten hun deuren uit angst voor criminelen, die immers vrij spel hadden. Na twee dagen besloot de federale Braziliaanse regering het leger in te zetten (zie foto.) Pas na twaalf dagen gingen de stakende agenten weer aan het werk. In die periode werden er in de stad Salvador alleen al honderdzestig moorden gepleegd.

Stakingsgolf aan vooravond WK

Hoe lang de politiestaking dit maal zal duren is op dit moment moeilijk te voorspellen. Wat wel zeker is, is dat het niet de enige staking zal zijn die tussen nu en het WK, dat over minder dan twee maanden begint, uitbreekt. Vooral in de overheidssector worden in heel Brazilië aan de vooravond van het WK stakingen verwacht. In de deelstaat Bahia leggen vandaag bijvoorbeeld naast de militaire politie ook de civiele politie (het korps dat zich met recherchetaken bezighoudt) en de onderwijzers van de staatsscholen het werk neer.

Imagoprobleem

Nog geen week geleden publiceerde de VN een rapport waaruit blijkt dat Salvador de op twaalf na gewelddadigste stad ter wereld is. (Lezers MyJour: klik hier, lezers eLinea: klik hier.) Eerder dit jaar noemde The New York Times de stad ‘a failed city’. Niet fijn voor een stad waar tijdens de groepsfase van het WK een aantal belangrijke wedstrijden gespeeld zal worden: Nederland speelt er tegen Spanje, Duitsland treft er Portugal en Frankrijk ontmoet er Zwitserland.

Toerisme is voor de deelstaat Bahia een belangrijke bron van inkomsten; het zal de autoriteiten er alles aan gelegen zijn om verdere imagoschade te voorkomen.

Update 16-04-14 18:00 Nederlandse tijd:

De federale Braziliaanse regering heeft woensdag besloten het leger naar Salvador te sturen. Rond vijf uur 's middags (plaatselijke tijd) wordt een troepenmacht van vijfduizend man verwacht.

Update 17-04-14 13:30 Nederlandse tijd:

De politiestaking in Bahia is nog steeds in volle gang, ondanks het feit dat de rechter haar illegaal verklaarde. Tijdens de eerste vierentwintig uur van de staking vonden in Salvador negentien moorden plaats – drie keer zoveel als het gebruikelijke aantal. In de stad Feira de Santana in het binnenland – niet groter dan Eindhoven – werden in dezelfde periode maar liefst vijftien moorden gepleegd. In beide steden werden winkels, supermarkten en restaurants geplunderd; culturele evenementen en sportwedstrijden zijn afgelast.

Update 17-04-14 20:00 Nederlandse tijd:

Na bijna twee volle dagen staken hebben de deelstaatregering van Bahia en de stakende militaire politieagenten in de deelstaat een akkoord bereikt. De agenten gaan weer aan het werk. In de tweeënveertig uur die de staking duurde, werden in deelstaathoofdstad Salvador alleen al maar liefst negenendertig moorden gepleegd – oftewel bijna een moord per uur.

Mijn gekozen waardering € -

Alex Hijmans (1975) is internationaal correspondent en schrijver. Zijn standplaats is Salvador, de derde stad van Brazilie, waar hij in een volksbuurt woont en verder kijkt dan voetbal, samba en zogenaamde Wirtschaftswunderen. Hij schrijft, net zoals weleer voor de papieren De Pers, journalistieke reportages en persoonlijke columns. Met veel beeld en altijd met de blik van een local.