Oud worden in de praktijk,

Jong blijven. Door kleine aanpassingen al heel veel te winnen

De titel Oud worden in de praktijk spreekt mij wat minder aan. Bij het woord praktijk denk ik al gauw aan een dokterswoning. Het gaat toch niet over medicalisering en vergrijzing? Nee, dit is beslist een boek voor alle leeftijden en dus ook voor jongeren. Een jongere die aan de slag wil op het terrein van zorg en welness kan zelfs veel ideeën opdoen. Het zou mij niet verbazen als dit boek de inspiratie en aanzet geeft tot meerdere startups. De doelgroep is heel breed.

Jong

Als je het boek leest gaat het eigenlijk over de positieve variant: hoe kun je jong zijn en blijven. Daartoe hebben de twee auteurs zich met een groot aantal aandachtsgebieden beziggehouden. Het is een beurtzang geworden van Rudi Westendorp (de senior) en David van Bodegom (de junior). Een vruchtbare samenwerking van ruim 10 jaar heeft tot dit boek geleid, zo staat geschreven in de proloog. Op de voorkant van mijn exemplaar van het boek zit een groene sticker geplakt met de slogan “door minder kunstlicht slaap je beter waardoor je slanker blijft” en een verwijzing naar een gratis poster achterin het boek. De slogan heeft iets weg van”twee halen, één betalen”. Dat zal menigeen wel aanspreken. Het boek (15 hoofdstukken/254 pagina’s) leest heel plezierig. Aan het begin van elk hoofdstuk is een  eenvoudige cartoon die meteen duidelijk maakt waar het betreffende hoofdstuk over gaat. Daaronder steeds in enkele zinnen een korte samenvatting.

Voorbeeld

Op pagina 78 een afbeelding van een hand die een iPhone vasthoudt. Op het beeldscherm een wijzerplaat. Het betreffende hoofdstuk (vijf) heeft (niet verrassend) de titel “het ritme van de dag”.  Onder de betreffende cartoon de korte samenvatting van dat vijfde hoofdstuk:”waarom ontspanning, slaap en sociale interactie onmisbaar zijn om gezond oud te worden. De moderne omgeving stelt ons bloot aan permanente stresspatronen en constante lichtprikkels verstoren ons bioritme. Hoe maakt ons moderne levensritme ons ziek?

Door kleine aanpassingen al heel veel te winnen

De boodschap van het boek is dat door kleine aanpassingen al heel veel te winnen valt. Dat zal beleidsmakers zeker aanspreken. Mag je de slogan ook omdraaien? Door teveel kunstlicht slaap je slechter en word je dik. Daarvoor zijn zeker aanwijzingen. Ik ben dan ook benieuwd hoe de zorgverzekeraars dit boek lezen. Zijn er straks consequenties als het licht in uw huiskamer steevast te lang aanblijft? Wordt de verzekeringspremie dan hoger? Vooralsnog zijn de auteurs geneigd om de burgers te verleiden tot gezonde keuzes. Gaat dat lukken? Uit deze discussie blijkt naar mijn mening wel dat het boek iedereen, jong en oud, aangaat.

NB. Van de uitgever ontving uw recensent een exemplaar van het boek Oud worden in de praktijk

Mijn gekozen waardering € -