Voor miljoenen aan buitenlands geld ligt te verstoffen. Wat kun je hier nog mee doen, behalve kraanvogels vouwen?

STEUN RO

Een pot met vreemde valuta kan mooie herinneringen oproepen. De Spaanse peseta’s van die keer dat jullie met de hele familie een villa op Mallorca huurden. Of de dollars van die fantastische stedentrip naar de Big Apple. Maar die vreemde valuta hebben natuurlijk niet alleen een emotionele waarde. Zo maak je je oude buitenlandse biljetten en munten te gelde.

1) Maak een systeem aan met landenenvelopjes
Bij jou liggen ze misschien ook nog ergens in een la: die dollars, francs en ponden. Ooit over van een vakantie en daarna zorgvuldig opgeborgen voor de volgende reis. Je vergeet snel wat je aan vreemde valuta hebt, wanneer je het geld iedere keer bij thuiskomst van je vakantie klakkeloos in pot of doos mikt. Ben je serieus van plan om je buitenlandse geld opnieuw te gebruiken, dan is het slim om het in landenenvelopjes te bewaren. Deze zet je op alfabetische volgorde. Een mooi klusje voor een regenachtige zondag. En bij iedere volgende vakantie kun je dan snel zien of je nog geld uit dat land hebt.

2) Neem het mee op vakantie
De pre-euro valuta kun je natuurlijk niet meer gebruiken op vakantie, zoals Italiaanse Lires, Griekse Drachmes en Duitse Marken. Toch kan het slim zijn om oude bankbiljetten en munten uit de achttien andere eurolanden (België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije, Estland, Letland en Litouwen) ook gewoon mee op vakantie te nemen. Deze valuta zijn namelijk vaak inwisselbaar bij de bank in het land van herkomst. Lastig is wel dat elk land zijn eigen procedures heeft om de oude valuta om te wisselen. Soms moet je allerlei formulieren invullen, en dat ook nog in een vreemde taal. Of er zijn kosten aan verbonden. Munten omwisselen is bovendien niet altijd meer mogelijk.

3) Wissel vreemde valuta om in Nederland
Veel biljetten kun je gelukkig ook gewoon in Nederland omwisselen, bijvoorbeeld bij een van de vijftig vestigingen van GWK Travelex. Zij nemen niet alleen courante valuta aan maar ook een groot deel van de biljetten die door euro’s zijn vervangen. “Wil je zeker weten dat je je papiergeld bij ons kan omwisselen, bel dan van tevoren even naar de vestiging”, tipt een woordvoerder van GWK Travelex. Ook bij de bank kun je soms buitenlands papiergeld omwisselen. Bij ING-vestigingen kun je op vertoon van een legitimatiebewijs buitenlands geld op eigen rekening storten.

4) Verkoop buitenlands geld op internet
Ook op internet kun je buitenlandse munten en biljetten te gelde te maken. Probeer oude briefjes en muntgeld eens te verkopen op veilingssites als Ebay of Marktplaats. Daar zijn wel vooral munten en biljetten in trek die interessant zijn voor verzamelaars.
Ook via de website www.oudevalutas.com van de Belgische Mario van Poppel kun je oud en courant buitenlands geld omwisselen. Het werkt als volgt: op de website download je een inwisselformulier dat je afdrukt en invult. Het ingevulde inwisselformulier verstuur je, samen met de in te wisselen biljetten en muntstukken naar Oudevalutas.com. Na aankomst van je zending schrijft het koppel de wisselwaarde in euro’s over naar uw bankrekening. “Ik begrijp dat het best wat vertrouwen vergt om een pakketje met geld naar het buitenland op te sturen. Maar als je kijkt op internet, blijkt uit alle klantenreacties dat we dat vertrouwen waard zijn”, zegt Van Poppel.
Van Poppel spaart het geld vervolgens op en reist een paar keer per jaar naar het buitenland om het daar in te wisselen. “Inmiddels kennen ze ons wel bij de douane maar de eerste keer was het een bijzondere ervaring om met koffers met geld de grens over te gaan”, vertelt de Belg enthousiast. Kijk op de site onder de knop ‘inwisselbare valuta’s’ voor een overzicht per land van de munten en biljetten die je kunt omwisselen.

5) Geef het aan een goed doel
Ook sommige goede doelen zijn heel blij met jouw oude buitenlandse valuta. Toon Borst (72) uit Amsterdam, beter bekend als de Muntenman, zamelt bijvoorbeeld vreemde valuta in voor kinderboerderijen in Amsterdam en omstreken en projecten in ontwikkelingslanden zoals een zorgboerderij in India en kinderprojecten in Ghana. “Ik heb een heel netwerk van mensen die de munten in allerlei landen omwisselen of ze omruilen voor eigen gebruik, zowel zakenreizigers als vakantiegangers”, legt de Amsterdammer uit.  In Amsterdam en omstreken staan speciale melkbussen waarmee Borst de munten inzamelt. Maar het is ook mogelijk om het geld naar hem op te sturen. “De portokosten kunnen mensen gewoon retour krijgen”, aldus Borst.

Voor meer informatie: www.muntenactie.nl

Journalist en columnist, gespecialiseerd in financiële psychologie. We maken vaak irrationele keuzes als het op onze portemonnee aankomt. Irene zoekt uit waarom.