Overwinteren in Chiang Mai

Chiang Mai is een relaxte stad in het noorden van Thailand met veel groen, prachtige tempels en vriendelijke mensen. Een ideale plek om als freelancer digitaal te werken. En dus toog ik af.

Inmiddels zit ik hier nu een paar weken en ik moet zeggen: alle verhalen zijn waar. Chiang Mai is een te gekke stad om een tijdje te woon-werken. Ik heb het enorm naar mijn zin. En – niet ombelangrijk – ik krijg aardig wat werk gedaan. Ik heb wat schrijfklussen te doen maar vooral de advertentieverkoop voor mijn Rotterdamse toeristenkrantje. Ik vind acquisitie niet het leukste werk maar het moet gebeuren en vanuit Thailand is het in ieder geval een heel stuk leuker!

Een tijdje ergens anders wonen en werken dan in Nederland, heeft allerlei voordelen. Het is avontuurlijk, het zorgt voor een frisse wind, het is inspirerend en bovenal is het heerlijk om in Thailand te zijn! Ik kom al jaren in Thailand en voel me hier helemaal thuis. Het is een van mijn favoriete landen. Toch was ik nooit langer dan een of twee nachten in Chiang Mai geweest. De winter voor corona heb ik een tijdje gewerkt vanuit Koh Pha Ngan en dat was ook heerlijk. Maar ik had toen een hele berg interviews om uit te werken en dan is een rustig huisje in de jungle bij het strand perfect!

Voor de advertentieverkoop-periode heb ik deze keer gekozen voor Chiang Mai. Het wemelt hier van de online werkende expats vanuit de hele wereld en dat geeft een fijne, levendige werkvibe. Chiang Mai heeft ook de infrastructuur en de voorzieningen om te voorzien in de behoeften van een diverse groep internationale digitale nomaden. Er zijn talloze cafés, handige coworking-ruimtes en hostels en appartementen in elke prijsklasse om iedereen te accomoderen.

Chiang Mai is een kleine, relatief rustige stad vergeleken met Bangkok. Ze heeft iets minder dan 130.000 inwoners en is opgebouwd uit een oud centrum met daarom heen een aantal wijken. Het oude centrum is een vierkante wijk omgeven door een kanaal, prachtige bomen en hier en daar nog delen van de vierhonderd jaar oude stadsmuur. Je doorkruist de oude stad te voet in ongeveer een half uur, een eclectische mix van traditionele houten huizen,  moderne villa’s en heel veel boeddhistische kloosters, tempels en stoepa’s.

De oude stad is leuk maar erg toeristisch. In de restaurantjes zitten vrijwel uitsluitend toeristen of mannen met een Thaise vrouw, al dan niet gekocht. Het eten in de restaurants is doorgaans wat flauw (afgestemd op toeristen die niet van spicy houden) en voor de massagesalons zitten groepjes vrouwen die proberen klanten te werven. Je hebt er leuke winkeltjes – ik heb er gister nog een leuke jurk gescoord – en er zijn goede zilver- en sieradenwinkels. De oude stad is prima om een paar dagen te vertoeven op doorreis, maar om er te wonen en werken vind ik het minder geschikt.

Mijn voorkeur gaat uit naar de wijk Nimman, ten noordwesten van de oude stad rondom Nimmanhaemin Road. Hier vind je ook veel restaurants, shops en cafes en ook veel buitenlanders, maar de meeste van hen wonen en werken hier voor kortere of langere tijd. Dat geeft een andere sfeer. Je ziet hier geen vrouwen op de stoep bij de massagesalons. In de restaurantjes zitten Thai en buitenlanders naast en met elkaar te eten. We doen boodschappen in dezelfde supermarkt. De lokale en tijdelijke bevolking leeft en loopt hier door elkaar heen. In Nimman heb je het gevoel onderdeel te zijn van het gewone leven in Chiang Mai.

Een appartement in Nimman hoeft niet duur te zijn. Vanaf 12 tot 15 euro per nacht heb je al een leuk Thai style appartementje. Geen luxe, maar wel alles wat je nodig hebt: bed, werkplek, keukentje… Voor 25 tot 30 euro heb je nieuwbouw, voor 50 euro heb je een zwembad op het dak. Deze prijzen zijn per nacht en worden goedkoper naarmate je langer huurt. Al met al kun je voor ongeveer 1000,- euro per maand rondkomen in Chiang Mai. Maar dan leef je een sober leven. Neem je regelmatig een massage, hou je van cocktails en uitgebreid dineren? Dan tikt het natuurlijk aan. Thailand kan heel goedkoop, maar het is ook makkelijk om geld uit te geven.

Er is geen typische digital nomad in Chiang Mai. Ze komen uit alle delen van de wereld: zakentypes, creatievelingen, idealisten, avonturiers, studenten, senioren, rijk, arm, man, vrouw en anders … De meeste zijn zelfstandig, ze schrijven, bloggen, ontwerpen, verkopen online of geven les. Maar er zijn ook mensen die voor een baas werken en de vrijheid krijgen om dat vanuit het buitenland te doen. Zo ontmoette ik op Koh Pha Ngan twee Nederlandse techneuten die elk jaar een aantal weken werken vanuit Thailand. Ze checken elke middag online in met het zakelijke thuisfront maar zijn verder vrij om hun dag in te vullen naar wens. Zolang het werk gedaan wordt…

Natuurlijk ontmoet je ook wonderlijke types. In mijn vorige appartementje woonde ik naast een wat wereldvreemde Amerikaanse jongen. Elke middag gaf hij online Engelse les aan Chinezen en zijn leermethode was op zijn minst bijzonder. Als een generaal uit het leger schreeuwde hij de woorden voor die zijn studenten dan moesten nazeggen. En als de uitspraak niet naar zijn zin was, schreeuwde het nog wat harder. ME, MINE, MYSELF! Toen ik hem tegenkwam op de gang en lachend vroeg of hij die luide leraar was, kreeg hij een kleur. Hij had zich niet gerealiseerd hoe dun de muren waren …

Mijn eigen daginvulling is vrij relaxed. Ik werk in de ochtend, ontspan in de middag – meestal bij het zwembad – werk nog wat in de namiddag en ‘s avonds ga ik uit eten, neem een massage of kijk een film. Ik heb een lekker werkritme en krijg meer gedaan dan thuis. De Nederlandse winter met al het gedoe rondom de feestdagen is niet aan mij besteed. Ik ben veel liever hier in de warmte en de Thaise cultuur. Over twee weken komt mijn dochter en dan gaan we lekker kerst en vakantie vieren op de eilanden. Zij houdt gelukkig net zoveel van Thailand als ik!

Maar eerst nog twee weken werk aan de winkel. Om relaxt digitaal te werken in Thailand zijn er een aantal zaken die op orde moet hebben. Alle corona-restricties zijn opgeheven dus het land binnenkomen is makkelijk. Je krijgt tegenwoordig als Nederlander bij aankomst een visum voor zes weken. Wil je langer blijven, dan kun je vrij eenvoudig bij een immigratiekantoor vier weken verlenging krijgen voor ongeveer 55,- euro. Je kunt ook een tripje maken naar een buurland zodat je bij terugkomst een nieuw visum krijgt. Wil je het van te voren regelen, dan koop je een visum voor twee maanden bij het Thaise consulaat in Nederland.

Wat ik zelf als eerste regel bij aankomst is mijn eigen bron van Internet. Je hebt overal in Thailand goede wifi en in de meeste cafés en hotels kun je online, maar openbare wifi is niet altijd veilig en ook niet altijd even snel of betrouwbaar. Daarbij is het fijn om ook onderweg online te zijn zodat je overal gebruik kunt maken van googlemaps, dingen kunt opzoeken en mails kunt versturen en ophalen als dat nodig is (in de trein bijvoorbeeld).

Ik doe het als volgt. Omdat ik niet wil klooien met dubbele simkaarten in mijn gewone telefoon, neem ik een oud telefoontje mee speciaal voor Thailand. In de 7-11, de all day and all night supermarktketen die overal in Thailand te vinden is, koop ik een simkaartje voor Internet. Tot nu toe heb ik altijd super aardige medewerkers getroffen die het kaartje in mijn telefoon zetten en activeren. Het is ongelooflijk, want mijn telefoontje is afgesteld in het Nederlands, maar het lukt ze altijd.

Naast mijn gewone telefoon die ik vooral gebruik om met het thuisfront te appen, heb ik ook altijd mijn Thaise telefoontje op zak. Daarmee kan ik lokaal bellen en googlemaps gebruiken om zonder problemen van A naar B te komen. Zo vond ik in Bangkok een geweldig vegetarische restaurantje in een achteraf steegje bij het treinstation en leidde mijn telefoontje me zonder moeite naar het begin van een junglehike aan de rand van Chiang Mai. Het fijne is ook dat ik mijn Thaise telefoontje overal kan hotspotten naar mijn telefoon of laptop en voila: ik ben online.

Laatst kwam het weer heel goed uit. De stoppen sloegen door in mijn appartement en ook de wifi was uit. Ik had geen telefoonnummer van mijn Airbnb host maar kon toch even online om hem te mailen voor hulp. Een half uur later stond er iemand voor de deur om het probleem te fixen. En toen ik laatst in de nachttrein reisde kon ik onderweg gezellig whatsappen met mijn dochter. Kortom, een telefoontje met Internet is onmisbaar en niet duur. Mijn abonnement was iets minder dan 18 euro en een maand geldig. Opwaarderen kan dag en nacht bij de 7-11.

De volgende stap is zoeken naar de juiste plek voor jou! Ik werk – net als thuis – het liefst vanuit huis. Ik heb daarom graag een appartementje met alles erop en eraan: keukentje, werkplek, wifi. Omdat ik Chiang Mai nog niet zo goed ken, heb ik ervoor gekozen om deze keer appartement te hoppen. Zo kan ik de verschillende buurtjes en huurmogelijkheden onderzoeken. Ik zit nu in appartement nummer drie en elk appartement heeft voor en nadelen. Mijn ideale appartement heb ik nog niet gevonden. Maar wat ik wel weet: volgend jaar kom ik weer! Want overwinteren in zwoel en laid back Chiang Mai is vele malen beter dan overwinteren in Nederland.

Zo. En nu naar het zwembad…

Kader

Een paar tips voor de digital nomad in Chiang Mai:

– Onder MAYA shoppingcentre zit supermakt Rimping. Hier kun je alles kopen wat je wil: filterkoffie, biologische groenten en zelfs Oatly havermelk (!)
– Bij het BuriSiri hotel op Siri Mangkalajarn Rd kun je voor 150 bath (4 euro) bij het zwembad liggen inclusief een drankje. Ideaal als je appartement geen eigen zwembad heeft.
– Warorot markt – een leuke traditionele Thai style markt ten zuidoosten van de oude stad. Ideaal om noten, thee, kruiden en souvenirs te kopen.
– I’M YOUR VEGAN op Nimmana Haeminda Rd Lane 17 – Leuk restaurantje van een Nederlander waar je vegan BetterBalls en Barbershop kunt eten!
– Monks Trail naar Wat Pha Lat – een mooie hike (45 min) vanaf de rand van de stad door de jungle naar een oud boeddhistisch tempelcomplex.
– Neem een hangslotje mee. Altijd goed om een extra slotje te hangen aan de de deur van je appartementje.

Foto van Merakist via Unsplash

Mijn gekozen waardering € -

De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11