Pacifische Alliantie wekt onrust in Brazilië

Braziliaanse ondernemers zijn nerveus over de voortvarendheid van de concurrentie in de Pacifische Alliantie. Dat meldt de Braziliaanse zakenkrant Valor Econômico vandaag.

De Pacifische Alliantie doet wat volgens de ondernemers in Brazilië hun regering nalaat. Ze zoekt aansluiting bij de wereldhandel door samen te werken en de grenzen te openen. Voor minstens de helft van hun producten hebben de deelnemende landen van de alliantie – Chili, Peru, Colombia en Mexico – de invoertarieven gereduceerd. Dit moet al eind volgende maand ingaan. Ze willen hun export naar met name het verre oosten vergroten.

Ongelooflijke dynamiek

Ingo Plöger, directielid van de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer en hoofd van de Ondernemersraad van Latijns Amerika (CEAL) klaagt tegen Valor Econômico: “We zien geen enkele reactie van ministeries in Brazilië op wat er in de Pacifische Alliantie gebeurt.” De Braziliaanse ondernemers voelen zich welhaast geïntimideerd door het enthousiasme van hun collega’s aan de Stille-Oceaankust in Latijns Amerika. Plöger omschrijft het tegen Valor als “een ongelooflijke dynamiek, politieke wil van de kant van bestuurders en betrokkenheid van de kant van de ondernemers”.

Plöger is bang dat Brazilië zijn leiderschap in de regio verliest op handelsterrein. Hij en zijn collega’s bekritiseren het handelsblok Mercosur, waar Brazilië deel van uitmaakt. Dat zou te veel gericht zijn op bescherming van de eigen productie, terwijl de tendens op de wereldmarkt juist is om de grenzen te openen en industriële productie op te splitsen en over meerdere landen te verspreiden.

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.

Geef een reactie