Een stille pandemie

Het had een offensief moeten zijn tegen de oprukkende ziekenhuisbacterie. Maar het liep anders met de TITANIC studie

Onbegrijpelijk. Opeenstapeling van onkunde

Klopt dat het niet werkte

MRSA
Nee, het gaat deze keer niet over de aanpak van Covid19. Wel een pandemie, een wereldwijde uitbraak. Een stille pandemie wellicht? Hooguit tjdelijk wat op de achtergrond geraakt vanwege de enorme aandacht voor Covid19. Maar er zijn overeenkomsten. Zoals de nadruk op hygiënemaatregelen. En ook de situatie op de Intensive Care,  de IC-afdeling. Ik doel op uitbraken die niet meer te behandelen zijn met gangbare middelen. Bacteriën zoals de MRSA,de resistente staphylococcus, de ziekenhuisbacterie. Een bacterie die enorm veel schade aanricht.
TITANIC
Het had een offensief moeten zijn tegen de oprukkende ziekenhuisbacterie. De combinatie van oppervlak coating  (Titanium Dioxide) en UV licht om de IC kamer steriel te krijgen. Maar het liep anders met de TITANIC studie. Dat heeft mij nooit losgelaten. En leidde tot detectivewerk. Maar er is  nu een doorbraak. Dankzij een ontmoeting (foto). In deze aflevering kan ik een tipje van de sluier oplichten.
Ambitieus
Met een ambitieus doel werd in 2015 een onderzoek opgezet op vier van de elf IC kamers van het ziekenhuis de Gelderse Vallei in Ede. Rondom dit onderzoek was er meteen veel publiciteit in de landelijke media. Zie bijvoorbeeld een videoregistratie* van een televisie uitzending, waarin een patiënt aan het woord komt en de onderzoekers een toelichting geven. Maar de conclusie van de onderzoekers in een wetenschappelijke publicatie jaren later: Een coating van titanium dioxide had geen effect op de microbiële kolonisatie van oppervlakken op een intensive Care Unit.

In de publicatie filosoferen de onderzoekers nog wel over mogelijke oorzaken van de negatieve resultaten. Daarna is het stil gebleven in de ziekenhuiswereld. Want wie wil zijn handen daar nog aan branden.

UV licht
Uitgangspunt: UV licht (de korte banden van het lichtspectrum tot ongeveer 400 nanometer) is niet fijn voor micro organismen zoals de MRSA bacterie. In binnenruimtes is er dan een probleem, want binnenverlichting is ontwikkeld om efficiënt zichtbaar licht te produceren. En daar hoort onzichtbaar UV licht of zelfs gevaarlijk UVc licht niet bij. Maar UV licht kan echter wel een handje helpen doordat oppervlakte coating voor fotokatalyse ter plaatse zorgt voor de aanmaak van zuurstofradicalen. Zuurstofradicalen die de gevreesde bacterie om zeep moeten helpen. In het onderzoek werd de IC kamer daartoe gesprayd met een coating van Titanium Dioxide (de fotokatalysator) en belicht met speciale TL lampen.
Expertise
We vragen entrepreneur en lichtexpert John Rooymans (niet bij het onderzoek van destijds betrokken) om eens naar het op Internet aanwezige onderzoeksmateriaal van destijds te kijken. U hoort hoe hij er over denkt.
Het kon gewoon niet lukken vanwege een aantal structurele tekortkomingen. Men had ten tijde van het onderzoek beter moeten weten. Rooymans constateert dat de geleverde Freshlight ‘full spectrum daglicht’ lampen totaal geen UV spectrum bevatten. Volgens het bedrijf dat de coating destijds heeft geleverd zou de nano-coating  worden geactiveerd door zonlicht of de vol spectrum TL’s.

JanTaco te Gussinklo · John Rooymans
Onverkoopbaar
Een van zijn relaties heeft er nog tientallen ongebruikt lampen op voorraad (quote) want ze doen gewoon niet wat ze zeggen. Toch door de jaren heen geeft de betreffende firma hoog op van deze lampen, die zijn ingezet in de zorg, maar ook in agrarische sector. Te hoog? Zeker, in combinatie met Titaniumdioxide als katalysator is dat begrijpelijk. Fotokatalyse kan eigenlijk alleen goed plaatsvinden onder de 400nm zo stelt Rooymans, maar dat vraagt wel wat van de lichtbron. Hij weet waar hij het over heeft, want hij heeft in proefopstellingen (uitgevoerd door onafhankelijke erkende laboratoria) laten zien dat het dan wel degelijk werkt.
Links
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0195670117301949
https://youtu.be/G-4QFI1q3ds 
https://reportersonline.nl/ziekenhuissterfte/
https://youtu.be/PH3mow2q4TI
https://www.joostdevree.nl/shtmls/fotokatalyse.shtml
https://nl.wikipedia.org/wiki/Fotokatalyse
https://worldwide.espacenet.com/patent/search/family/056131594/publication/EP3268055A2?q=pn%3DEP3268055A2

 

Mijn gekozen waardering € -