Pas op, Geert. Deze jonge christen radicaliseert!

Normaal schrijft deze theoloog niet over politiek, maar nu heeft Geert Wilders het echt te bont gemaakt. Hij noemt Gert-Jan Segers een nepchristen en klimt zo op de stoel van God zelf. Reden voor een brief...

Lieve Geert, doe even normaal man! Noem je de voorman van de ChristenUnie nu met droge ogen een nepchristen? En dat tot twee keer toe. Het moet niet gekker worden. Goed, je bent het enige lid van jouw partij, hebt half Twitter geblokkeerd en boycot alle onwelgevallige media, maar dat is tot daaraan toe. Nu je over het persoonlijk geloof van Gert-Jan Segers begint te blaten is de maat vol. Reden voor deze anders zo apolitieke apostel om een vermanende brief te schrijven. In liefde, natuurlijk.

Haat werkt averechts

‘Wie met wrok leeft is als iemand die een beker vergif drinkt en hoopt dat de ander sterft’, vrij naar een andere nepchristen. Haat keert altijd bij de hater terug. Voorbeelden te over in jouw praktijk! Roep je ‘nepparlement’, dan zullen die parlementsleden er straks alles aan doen om jou uit de volgende coalitie te houden. Zelfs als je 40 zetels hebt. Roep je ‘nepjournalisten’, verwacht dan niet dat de beeldvorming rondom jouw onvolprezen vrijheidsbeweging in de media positiever wordt.

Groepen die verdrukt en bedreigd worden hebben nu eenmaal de neiging om hun saamhorigheid te hervinden en zich te verenigen tegen de onredelijke hater. Zo ook met Gert-Jan Segers. Als gelovige en als theoloog had ik nooit zoveel met zijn partij. Waar jij hem een nepchristen vindt, vond ik de ChristenUnie altijd net iets te (conservatief) christelijk. Mijn stem hebben ze nooit gehad.

Maar wat denk je? Nu jij zo onredelijk naar Gert-Jan uithaalt, en nog wel op zo’n delicaat gebied als zijn geloofsleven, dreig ik van de weeromstuit een groot sympathisant te worden. Je ziet het nu op een klein, onschuldig niveau gebeuren, maar Geert: deze jonge christen radicaliseert als direct gevolg van jouw achterlijke tweets. Kun je nagaan wat er gebeurt met hen die jij jaren achter elkaar hebt geschoffeerd…

Karikatuur

Nu zou ik deze alinea kunnen gebruiken om tientallen bijbelteksten te citeren over vluchtelingenrecht, barmhartigheid en wat al niet meer. Om te bewijzen dat Gert-Jan Segers geen nepchristen is, maar juist een echte. Maar wie zit daar op te wachten? Jij luistert niet, de weldenkende lezer hoef ik niet te overtuigen en bovendien: als je op z’n Farizees gaat zitten oordelen over andermans al dan niet deugende geloof, ben je bij voorbaat af.

Je bent af, Geert. De meeuw heeft z’n snavel zo overdreven wijd opengesperd dat de kaak hopeloos ontwricht is. Je hebt uit naam van de vrijheid zo irreëel hard tegen andermans vermeende onvrijheden gepreekt dat je je eigen obsessie met onvrijheid hebt verraden. Je hebt zo’n goedkope stroman van andermans vermeende dictatuur gemaakt dat je je eigen dictatoriale trekjes niet meer kunt verbergen. Al dat demoniseren maakt van jouzelf een demon.

Zo werkt dat: haat keert bij de hater terug en wat je zegt ben je zelf. Een nep-Erdogan ben je: in je politieke wensen net zo tiranniek als hij, maar dan met minder macht. Onaardige mensen zouden zo’n machteloze karikatuur een clown noemen. Wij nepchristenen zijn echter erg gesteld op waarden als hoop en genade en zeggen dan welhaast tegen beter weten in: er is altijd een weg terug.

Mijn gekozen waardering € -

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.