De Engelse popjournalist Paul Du Noyer (popmagazine Q, MOJO, NME) interviewde Sir Paul McCartney ruim dertig keer. Deze zeer openhartige en unieke interviews waren de basis voor het nieuwe boek van Du Noyer ‘McCartney over McCartney’ (Engelse titel ‘Conversations with McCartney’). Popjournalist Peter Schavemaker van Reporters Online sprak als enige Nederlandse journalist met Paul Du Noyer.

STEUN RO

Je boek gaat niet alleen over Paul McCartney als Beatle. In hoeverre was het een grote uitdaging om in het boek de periode na het uiteengaan van The Beatles in 1970 te beschrijven. Veel fans en critici van McCartney vinden zijn solo periode ‘veilig’ en ‘nietszeggend’, zo schrijf je in je boek.
“Ik vond dat voor mij als schrijver geen uitdaging. Alle interviews zijn gemaakt lang nadat The Beatles uit elkaar waren gegaan en ik vind zelf dat de muziek van Paul McCartney na zijn Beatles tijd muziek wel interessant is, waarbij ik wel denk en vind dat hij niet zo samenhangend was in de tijd van The Beatles. In de Beatles tijd was elk liedje dat hij schreef briljant. Veel van zijn post-Beatles muziek is geweldig.”

Is het een soort erkenning van jou aan Sir Paul voor zijn muzikale periode na The Beatles?
“Ja. Ik vind dat mensen meer naar liedjes van Paul McCartney zouden moeten luisteren die hij na het uiteenvallen van The Beatles heeft gemaakt. Veel werk is zo goed, zoals van Wings en sommige soloplaten.”

Schavemaker_PaulDuNoyer1
Paul Du Noyer

Uit het boek blijkt, voor het eerst, dat Paul McCartney de periode dat The Beatles uit elkaar gingen voor hem geldt als een van de meest moeilijke in zijn leven. Was het lastig om hierover met hem te praten?
“Die periode is zeker de moeilijkste uit zijn muzikale carrière. Dat geldt zeker voor de laatste twee jaar dat The Beatles bestonden en de eerste twee jaar van zijn solocarrière. Sir Paul McCartney is in mijn interviews altijd opmerkelijk open geweest over die periodes, ondanks dat het pijnlijke tijden voor hem waren. Hij sprak tijdens deze interview heel vaak over het gemis van John Lennon, zelfs voordat ik het als onderwerp in het gesprek bracht.”

In het boek wordt, voor het eerst, de rivaliteit en haat-liefde verhouding besproken tussen John Lennon en Paul McCartney die zoals je beschrijft ‘nodig bleek’ voor een goede samenwerking tussen de twee Beatles. Ook de rol van Yoko Ono, ook in het uiteengaan van The Beatles wordt uitvoerig besproken.
“In veel van de interviews die ik met Paul McCartney deed in de periode van 1989 tot 1993 was hij voor het eerst open en emotioneel over de tijd van The Beatles. Hij bleek bereid te zijn om moeilijke onderwerpen te bespreken. Hij wilde hiermee zijn geheugen over die tijd weer op een orde krijgen. Sir Paul McCartney herinnerde zich veel dingen uit The Beatles tijd, maar vaak niet in de juiste volgorde. Hij ‘gebruikte’ mij als journalist om het plaatje weer compleet te krijgen.”

Peter Schavemaker (1967) is een media-, popmuziek-, theater- en internationaal animatiejournalist, moderator en radiopresentator. Op 14 februari 2018 verscheen zijn 512-pagina tellende eerste boek 100 jaar Hilversum Mediastad. Hij schrijft/schreef voor ZippyFrames.com, Animation Magazine, Helsinki Times, Müürileth, Spreekbuis.nl, Dagblad De Gooi- en Eemlander, De Telegraaf, AD, VARA Gids, Radio2.nl, HUMO, Broadcast Magazine, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, en verschillende regiokranten.