De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, werden naar verluidt zwaar getroffen door online propaganda en “tendentieuze” informatie van de Russen. Fake news, in het Nederlands nepnieuws, vormt sindsdien de kern van een woelige strijd. Als je niet akkoord bent met iets roep je gewoon dat het fake news is. Er zijn immers maar weinig mensen die kunnen zeggen wat fake news echt is. Dat verhindert de massamedia en de internetreuzen niet om te trachten nieuws te censureren.

STEUN RO

De nieuwste poging ziet een alliantie tussen ‘s werelds twee machtigste technologiebedrijven, die verantwoordelijk zijn voor wat de overgrote meerderheid mensen online zien. Google en Facebook werken samen met 75 andere wereldwijde nieuwsorganisaties en technologiebedrijven om online zogenaamd misinformatie met het ‘Trust Project’ te bestrijden.

Het ‘Trust Project’ zal proberen een ‘transparant’ systeem op te zetten om de betrouwbaarheid van een artikel en de nieuwsbron die het heeft geproduceerd te beoordelen en te labelen.

De vraag is echter of een algoritme kan worden vertrouwd als de gatekeepers die het ontwerpen al een verleden hebben van het aanpassen van hun algoritmen om het bereik van onafhankelijke mediasites te beperken?

Google News

Francis Jorissen woont in het midden van nergens ergens in Frankrijk, nieuwsgierig, schrijver en free-lance journalist, activist, would-be wereldreiziger en geïnteresseerd in Rusland, de landen die ooit behoorden tot wat men toen 'Het Oostblok' noemde en het Midden-Oosten