“Vroeger had ik een vriend die nu zou zeggen: Nu al een kutverhaal.” Zegt de jongen naast mij tegen zijn vriendin die net van wal was gestoken met een verhaal over de gespannen sfeer in haar hockeyteam.

STEUN RO

Tenminste, dat leid ik af van de 4 exact dezelfde festivalbandjes die beide polsen versieren. Ze kijkt hem licht verontwaardigd aan en zet stug voort. Het verhaal wordt inderdaad een stuk beter en aan het einde zit hij met pretoogjes mee te smullen van de intriges die zijn vriendin uit de doeken doet. Aan het einde kan zij het niet laten en zegt triomfantelijk: “Zie je wel, niet zo snel oordelen he pikkie.” Hij lacht slechts en geeft haar de overwinning. Al denkt hij waarschijnlijk wel: als ik er niks van had gezegd was dat verhaal vast wat beroerder zijn geweest.

Als ik dit voorval later aan een vriend vertel, kiest hij schoon de kant van de jongen. “Weet je wel niet hoeveel mensen hun hele leven zijige kutverhalen de wereld in spugen, zonder door te hebben dat niemand daar op zit te wachten? Dat is niet alleen zielig voor de luisteraars, maar ook voor de die arme vertellertjes zelf. Wat mensen vaak vergeten is dat er zoiets bestaat als pesten voor eigen bestwil. Al is het zeker niet altijd het geval, pesten kan heel nobel zijn!” eindigt hij met een zelfvoldane grijns. Ik lach en antwoord: “daar weet jij vast alles van.”

Maar hij heeft wel een punt. Mensen zijn vaak veel te lief en dat is dan vaak weer destructief. Al dat slappe gelul kan volgens mij worden teruggeleid naar de maandagochtendkring op de basisschool bij Juf Anika. Herinner je je die nog? Iedereen mocht daar zijn of haar weekend beschrijven, en zodra je door dat tergend langzame uurtje heen praatte kreeg je de volgende redenering naar je hoofd geslingerd: hou is je mond. Dat is toch niet leuk voor Liesje. Als jij straks aan de beurt bent dan wil je ook niet dat iedereen door jou heen gaat praten. En ik weet nog dat ik toen al dacht: Nee, juf Anika, zo zit het niet. Niemand gaat door mij heen praten omdat ik wel een goed verhaal klaar heb liggen! In tegenstelling tot Loesje’s oppervlakkige tranentrekker over haar opa in het ziekenhuis.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -